Een lege kamer in een huis.
Bron: Max Rahubovskiy
Artikel

Je gemeente biedt je een huis aan

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:31

Nadat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een gemeente voor jou kiest, moet die gemeente een huis voor je vinden. Wat voor huis dit is, hangt af van jouw situatie.

Het kan lang duren voordat de gemeente een huis heeft

Gemeenten hebben officieel 10 weken de tijd om een huis voor je te vinden. Maar omdat er te weinig woningen zijn in Nederland, duurt het gemiddeld een aantal maanden voordat er een woning voor je is. Tot je een woning hebt gekregen, kun je in de asielopvang van het

COA
blijven. Je kunt niets doen om sneller een huis te krijgen.

Je krijgt een huis dat past bij je inkomen en bij het aantal gezinsleden

Gemeenten kiezen een huis voor jou dat past bij jouw situatie. Ze houden hierbij rekening met jouw inkomen, de grootte van jouw gezin en of je gezinshereniging hebt aangevraagd. Het kan een zelfstandig huurhuis zijn voor langere tijd, een woning voor korte tijd of een gedeelde woning met meer mensen.

Een gedeelde woning is vaak bedoeld voor als je jong bent en alleen in Nederland bent, zonder gezin. Of voor mensen die gezinshereniging hebben aangevraagd, maar van wie het gezin nog niet in Nederland is. Je woont dan tijdelijk in een gedeelde woning, tot jouw gezin in Nederland is en de gemeente jou een huis voor je hele gezin aanbiedt.

In ieder geval is het huis een sociale huurwoning. Dit zijn goedkopere woningen die betaalbaar zijn voor mensen met een lager inkomen.

Je krijgt een brief als er een woning voor je is

Als de gemeente een huis voor jou vindt, krijg je een brief. In die brief staat wanneer je het huis kunt bekijken en het huurcontract kunt tekenen.

De gemeente biedt je 1 keer een huis aan. Je kunt niet kiezen tussen huizen en je krijgt maar 1 optie van de gemeente. Als je de woning weigert, dan krijg je geen nieuwe woning aangeboden.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful