Artikel
Informatie en zorg voor seksuele gezondheid
Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:32
Deel op sociale media:
Ben je op zoek naar zorg en informatie over seksualiteit? Bijvoorbeeld over veilige seks, een ongewenste zwangerschap of over SOA’s. Lees hier over zorg en informatie rondom seksualiteit in Nederland.
Seksuele gezondheid gaat over je lichaam en je gevoel
Seksuele gezondheid is dat ieder mens plezierige en veilige seksuele ervaringen heeft en zich daar goed bij voelt. Seksuele gezondheid heeft te maken met je lichaam en je emoties als het gaat om seksualiteit. Het gaat over een heleboel onderwerpen. Bijvoorbeeld over:
veilige seks
zwanger worden en zijn op een manier die voor jou prettig is
je emotioneel goed voelen in een relatie
begrijpen hoe seks werkt en toestemming geven voor seks
seksuele zorg en informatie voor transgenders
In dit artikel gaan we in op de onderwerpen waar de meeste vragen over zijn rondom seksualiteit. Veilige seks, soa’s en ongewenste zwangerschap.
Dit kun je doen om veilige seks te hebben
Wil je geen soa’s krijgen, iemand niet zwanger maken of zelf niet zwanger worden? Dan moet je altijd veilige seks hebben. Veilige seks is seks waarbij je je goed voelt en voorkomt dat je ongewenst zwanger raakt of iemand ongewenst zwanger maakt. En dat je voorkomt dat je seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) krijgt. SOA’s zijn besmettelijke ziektes die je aan iemand anders kunt geven als je onveilige seks hebt.
Dit kun je doen om je veilig te voelen tijdens seks:
Doe geen dingen die je niet wilt en doe wel dingen die je wel wilt.
Vraag je partner of die seks wil hebben.
Overleg met je partner wat jullie samen gaan doen om zwangerschap en/of soa’s te voorkomen.
Als je je tijdens de seks niet prettig voelt. Zeg het tegen je partner en stop.
Lees hier wat je nog meer moet weten in de volgende situaties:
Dit kun je doen om zwangerschap te voorkomen:
Condoom: Een dun rubberen of plastic hoesje dat over de penis wordt geplaatst. Deze kun je kopen bij elke apotheek, drogisterij en in de grotere supermarkten. Let er op dat condooms beperkt houdbaar zijn.
Anticonceptiepil: Een medicijn dat je elke dag slikt. Het bevat hormonen om de eisprong te voorkomen.
Anticonceptiespiraaltje: Een klein apparaat dat in de baarmoeder wordt ingebracht om zwangerschap te voorkomen. Er zijn hormonale en niet-hormonale spiraaltjes beschikbaar.
Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om zwangerschap te voorkomen. Ook als man. Vraag je huisarts om informatie.
Dit kun je doen om soa’s te voorkomen:
Gebruik een condoom: Het gebruik van condooms tijdens seks kan de verspreiding van SOA's verminderen.
Vaccinaties: Er zijn vaccins beschikbaar om sommige SOA's te voorkomen, zoals het HPV-vaccin om baarmoederhalskanker te voorkomen. Ook na het krijgen van het vaccin moet je nog steeds veilige seks hebben.
Praten over je seksuele geschiedenis: Wees open en eerlijk met je partner(s) over je seksuele geschiedenis en SOA-status. Dit helpt bij het nemen van beslissingen over bescherming.
Vermijd delen van naalden: Als je drugs gebruikt, deel nooit naalden. Dit vermindert het risico op bloed-overgedragen SOA's, zoals hiv.
Dit kun je doen als je toch onveilige seks hebt gehad:
Laat je testen op soa’s: Dit kan bij de huisarts of bij de GGD. Iedereen kan zich laten testen. Heb geen seksueel contact totdat je zeker weet of je een SOA hebt en tot je bent behandeld. Als je positief test voor een SOA, volg dan de voorgeschreven behandeling. SOA's kunnen worden behandeld met antibiotica of antivirale medicijnen. Als je positief test voor een SOA, informeer dan ook je seksuele partners. Zij kunnen zich ook laten testen en behandelen.
Noodanticonceptie (morning-afterpil): Als vrouw kun je met deze pil zwangerschap voorkomen na onbeschermde seks. Deze pil kun je kopen bij de apotheek en drogist. Je hebt hier geen recept van de huisarts voor nodig. Je moet de pil zo snel mogelijk slikken na de onveilige seks.
Veel mensen die onprettige seksuele ervaringen hebben voelen zich vies, bang, boos en naar. Of ze voelen zich schuldig en geven zichzelf de schuld. Het is niet jouw schuld. En blijf er niet alleen mee rondlopen. Er zijn hulpverleners die je kunnen helpen om je beter te voelen. Je kunt hiervoor naar je huisarts of naar het Centrum Seksueel Geweld.
PrEP zijn pillen die je neemt om geen hiv te krijgen. Je neemt PrEP elke dag. Of alleen voor of na de seks. Dat kies je zelf. Je kunt ook wisselen. Denk je dat PrEP iets voor jou is? Maak dan een afspraak bij je huisarts of de GGD. Met je dokter bespreek je of je PrEP kunt krijgen tegen hiv.
Je kunt niet bij alle huisartsen PrEP krijgen. Kan je huisarts je niet helpen? Vraag of die een andere dokter weet die dit wel kan. Of vraag om advies bij de GGD.
SoaAids.nl
Op soaaids.nl kun je informatie vinden over seksuele gezondheid, hiv en soa’s.
Sense.info
Sense.info beantwoordt al je vragen over seks. Vooral als jij tussen de 12 en 25 jaar oud bent, kan deze site handig zijn voor jou om te bekijken.
Centrum Seksueel Geweld
Het Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt – online of offline. Het maakt niet of dat nu kort of lang(er) geleden is gebeurd.
Zanzu.nl heeft informatie over seksuele gezondheid in 17 talen
Zanzu.nl is een website met informatie over seksuele gezondheid in jouw eigen taal.
Dit kun je doen als je ongewenst zwanger bent
Een ongewenste zwangerschap is een zwangerschap die je niet wilt. Je kunt meerdere redenen hebben om niet zwanger te willen zijn. Bijvoorbeeld omdat je als vrouw zwanger bent van iemand van wie je niet zwanger wilt zijn, omdat de zwangerschap niet gepland is of omdat je niet de mogelijkheden hebt om een kind op te voeden.
In geval van een ongewenste zwangerschap kun je naar de huisarts gaan. De huisarts kan je informeren over keuzes zoals behoud van de zwangerschap, adoptie en abortus. En doorverwijzen naar de zorg die jij nodig hebt, bijvoorbeeld naar een gynaecoloog, adoptiebureau of zwangerschapskliniek. De huisarts kan jou niet dwingen tot een beslissing en is er om jou te helpen en informatie te geven.
Abortus is legaal in Nederland en veilig. Na een abortus kun je nog steeds opnieuw zwanger raken en de kans op problemen na de behandeling is heel klein. Volgens de wet mag je tot 24 weken je zwangerschap afbreken, namelijk totdat de vrucht buiten je lichaam zou kunnen overleven. In de praktijk helpen artsen je tot 22 weken. Ook is er gratis emotionele hulp beschikbaar als je besluit de zwangerschap af te breken. Er zijn dan mensen die je emotioneel kunnen helpen met het verwerken van de abortus.
Hulp bij ongeplande zwangerschap
Deze website is opgezet om vrouwen en mannen die te maken krijgen met een ongeplande zwangerschap te helpen de informatie en hulp te vinden die ze nodig hebben.
Wat vind je van dit artikel?