Twee artsen bekijken een röntgenfoto op een laptop
Bron: Antoni Shkraba
Artikel

Zo werkt de verplichte zorgverzekering

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:27

Iedereen in Nederland heeft een zorgverzekering. Dit is verplicht. De zorgverzekeraar betaalt dan jouw medisch noodzakelijke zorg, zoals jouw bezoeken aan de huisarts.

Je moet je verplicht verzekeren

In Nederland is iedereen vanaf 18 jaar verplicht zichzelf te verzekeren. Dat is de verplichte basisverzekering. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis worden bijgeschreven op de verzekering van 1 van de ouders.

Als je een basisverzekering afsluit, kun je kiezen uit verschillende verzekeraars. De prijs voor een basisverzekering kan per verzekeraar een beetje verschillen, maar niet heel erg.

Daarnaast heb je de aanvullende verzekering. Die is vrijwillig en niet verplicht. Maak je bijvoorbeeld veel gebruik van fysiotherapie of psychologische hulp? Dan kies je een aanvullende verzekering die daar bij past. Daarbij is het goed om te bedenken wat voor zorg je nodig hebt.

Dit zijn je maandelijkse zorgkosten

Voor de basisverzekering betaal je zelf maandelijks een bedrag. Dit heet 'premie'. Van dit bedrag betaalt de basisverzekering een groot deel van jouw noodzakelijke medische zorg. Denk aan bezoeken aan de huisarts, bepaalde medicijnen en noodzakelijke behandelingen in het ziekenhuis of de psycholoog.

Heb je ook een aanvullende verzekering? Dan betaal je per maand meer geld. De verzekering betaalt dan, naast de noodzakelijk zorg, ook sommige aanvullende zorg. Je kunt de aanvullende verzekering zelf kiezen, bijvoorbeeld een verzekering voor de tandarts. Wat je per maand betaalt, hangt dus af van je verzekering.

Je betaalt een eigen risico

De basisverzekering betaalt de meeste zorgkosten. Wel moet je elk jaar zelf eerst een gedeelte betalen wanneer je speciale zorg nodig hebt. Dit heet het 'eigen risico'.

Het is een verplicht bedrag dat je zelf moet betalen als je kosten maakt voor je zorg. In 2023 is het verplichte eigen risico voor je zorgverzekering € 385,-. Voor kinderen onder de 18 jaar geldt geen eigen risico.

Je contactpersoon bij

VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
of je maatschappelijk begeleider van een andere organisatie kan je ondersteunen bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Een hoger eigen risico

Zorgtoeslag bij een laag inkomen

Mensen die ouder zijn dan 18 jaar en die een laag inkomen hebben, hebben soms recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een vergoeding van de overheid van de kosten voor je zorgverzekering. Of je zorgtoeslag krijgt, en hoeveel, hangt af van je inkomen en dat van je mogelijke toeslagpartner (dit is meestal je echtgenoot). Hoe lager het inkomen, hoe meer toeslag je ontvangt.

De kans is groot dat het

Centraal Orgaan voor opvang Asielzoekers (COA)
al zorgtoeslag voor je aanvraagt voordat je naar jouw gemeente verhuist. Ontvang je nog geen toeslag? Je contactpersoon bij VWN of je maatschappelijk begeleider kan je ondersteunen bij de aanvraag.

Een uitgebreide zorgverzekering nemen met een bijstandsuitkering

In sommige gemeenten kunnen mensen met een bijstandsuitkering een uitgebreide zorgverzekering afsluiten. Je hebt recht op een bijstandsuitkering als je niet genoeg inkomen of spaargeld hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Je krijgt een bijstandsuitkering als je niet in aanmerking komt voor een andere voorziening of uitkering.

Heb jij een bijstandsuitkering en kun je er in jouw gemeente voor kiezen om een uitgebreide zorgverzekering af te sluiten? Je betaalt dan een hoger bedrag per maand, maar hebt geen eigen risico wanneer je medische hulp nodig hebt.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful