Veel meer mensen vinden al tijdens hun asielprocedure een baan
In 2024 werken 4 keer zoveel mensen tijdens hun asielprocedure als vorig jaar. Dit komt door nieuwe regels die in 2023 zijn ingevoerd. Rogier van uitzendbureau Randstad ziet positieve veranderingen in de samenleving waardoor je sneller aan het werk kunt.
Het aantal werkende asielzoekers is 4 keer zo hoog als vorig jaar
In 2024 kregen 7.370 mensen die asiel aanvroegen een baan. Dat is 4 keer zoveel als in 2023, toen 1.840 mensen een baan kregen, meldt het
Dit is allemaal het gevolg van nieuwe regels die in 2023 ingevoerd werden. Hierdoor mogen mensen tijdens hun asielprocedure meer werken. Eerder mochten zij maar 24 weken per jaar werken. Door deze nieuwe regel mag je zoveel weken werken als je wilt, ook als je nog geen verblijfsvergunning asiel hebt. Deze nieuwe regel heeft ervoor gezorgd dat veel meer mensen tijdens de asielprocedure al werk hebben.
Veel mensen vinden een baan via een uitzendbureau
Uit gegevens van het UWV blijkt dat het vaak makkelijker is om via een uitzendbureau werk te vinden dan zelf te solliciteren bij verschillende bedrijven. Uitzendbureaus helpen je niet alleen aan een baan, maar regelen ook praktische dingen voor jou. Zo regelen uitzendbureaus bijvoorbeeld de TWV die je nodig hebt om te werken. Alleen met het
Randstad is 1 van de grote uitzendbureaus in Nederland die ervaring hebben met het vinden van werk voor mensen die in de asielprocedure zitten. Rogier Schweitzer van Randstad vertelt: "De motivatie om te werken is vaak enorm hoog bij mensen die asiel aanvragen", vertelt hij. "Soms is extra hulp nodig, bijvoorbeeld met taal of cultuurverschillen. Daarom ondersteunt Randstad jou en je werkgever om succesvol aan de slag te gaan."
Randstad heeft een speciale afdeling die vluchtelingen helpt en ondersteunt bij:
Werk vinden: Randstad koppelt jou direct aan werkgevers.
Bijscholing: sommige bedrijven waarmee Randstad samenwerkt, bieden trainingen aan om je vaardigheden te verbeteren of nieuwe vaardigheden te leren.
Er is veel werk in de horeca, schoonmaak, logistiek of techniek
Als je nog in de asielprocedure zit, begin je meestal met een instapbaan. "Was je bijvoorbeeld jurist in je land van herkomst? Dan kun je niet meteen in Nederland aan het werk in je vakgebied", vertelt Rogier. Daarvoor is extra scholing nodig." Daarom liggen er veel kansen in sectoren als de horeca, schoonmaak, logistiek of productie.
Randstad werkt samen met bedrijven zoals KPN, KLM en FrieslandCampina, die je ook kunnen helpen met een opleiding. Bijvoorbeeld om monteur te worden. Een opleiding doen is niet altijd mogelijk voor mensen die nog in de asielprocedure zitten. Bedrijven zijn sneller bereid om opleidingen te regelen voor mensen die zeker weten dat ze langer in Nederland mogen blijven.
Rogier ziet positieve veranderingen op het gebied van werk
Rogier ziet dat steeds meer bedrijven ervoor openstaan om mensen die asiel aanvragen in dienst te nemen. "Het onderwerp wordt ook steeds meer besproken in de politiek en samenleving", zegt hij. "Er is echt een positieve verandering gaande."
Wil je werken en zit je nog in de asielprocedure? Dit zijn de mogelijkheden:
Vraag bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) of Randstad, Tempo-Team, of een van de andere uitzendbureau’s actief is in jouw opvanglocatie. Meerdere Uitzendbureau’s ondersteunen op verschillende locaties bij het zoeken naar werk. Tip van Rogier: "Kijk wel altijd of het uitzendbureau is aangesloten bij de ABU of NBBU, dan weet je zeker dat het werk wat je doet legaal is in Nederland."
Vraag aan VluchtelingenWerk Nederland (VWN) of zij jou kunnen ondersteunen bij het vinden van een baan.
Meld je aan bij verschillende uitzendbureaus.
Kijk online (bijvoorbeeld via LinkedIn) of werkgevers in jouw regio op zoek zijn naar personeel.