Kijk uit! Neppe advocaten proberen geld van jou te krijgen via Whatsapp of Facebook. Man met telefoon in zijn hand kijkt vertwijfeld omdat hij niet weet wat hij met een bericht op zijn telefoon moet doen.
Bron: Roman Samborskyi /Shutterstock
Belangrijk
Nieuws

Kijk uit! Neppe advocaten proberen geld van jou te krijgen via WhatsApp of Facebook

Gepubliceerd op: 21-11-2024, 00:00

VluchtelingenWerk Nederland ontvangt signalen dat criminelen die Arabisch spreken online geld proberen te krijgen van asielzoekers. Zij doen op Facebook of WhatsApp alsof ze advocaat zijn. En ze beloven je te helpen met je asielprocedure. Maar dan moet je geld overmaken. Doe dat niet.

Ze vertellen verhalen die niet waar zijn

De criminelen vertellen je dat ze je kunnen helpen met je asielprocedure. Dat ze voor jou bij de rechter in Nederland een verzoek zullen indienen. Zodat je sneller een antwoord krijgt op je asielverzoek. Of niet zo lang hoeft te wachten voor je aan de beurt bent. Of dat je een verblijfsvergunning krijgt. Geloof dit allemaal niet. Dit is gelogen. En betaal zeker geen geld.

De IND bepaalt wanneer je aan de buurt bent en of je een vergunning krijgt

Alleen de

Immigratie- en Naturalisatidienst (IND)
bepaalt wanneer jouw asielprocedure start en hoe lang die duurt. En alleen de IND bepaalt ook of jij een verblijfsvergunning krijgt of niet. In Nederland kun je niet met geld regelen dat het sneller gaat of dat je een verblijfsvergunning krijgt.

Je eigen advocaat kan je vertellen of hij of zij je een bericht heeft gestuurd

Weet je niet zeker of een bericht dat je ontvangen hebt echt van jouw asieladvocaat is? Neem dan eerst contact op met het kantoor van de advocaat. Of vraag VluchtelingenWerk op jouw locatie om dit te doen. Je advocaat kan je vertellen of hij of zij je een bericht heeft gestuurd.

Wat je kunt doen als je bent opgelicht

Ben jij ook benaderd via Facebook, WhatsApp of een ander sociaal mediakanaal? En heb je geld betaald en daarna niks meer gehoord? Dan ben jij waarschijnlijk ook opgelicht. Neem contact op met VluchtelingenWerk om te kijken wat je kunt doen. Misschien dat jullie samen aangifte kunnen doen bij de politie. De politie in Nederland kun je vertrouwen.


Wat vind je van dit artikel?