Een groep mensen loopt met lampionnen op straat. Ze vieren Sint-Maarten.
Bron: Shutterstock / Mpix Foto
Nieuws

Van Sint-Maarten tot carnaval: 11 november is een feestdag in Nederland

Gepubliceerd op: 5-11-2024, 00:00

Op 11 november viert Nederland 2 bijzondere tradities. In het noorden en midden van Nederland vieren kinderen Sint-Maarten, met lampionnen en liedjes. In het zuiden en oosten van het land begint op 11 november het carnavalsseizoen, een kleurrijk feest vol muziek en gezelligheid. In dit artikel lees je hoe deze feesten gevierd worden.

Het feest van Sint-Maarten 

Met zelfgemaakte, kleurrijke lampionnen en traditionele liedjes gaan kinderen op 11 november 's avonds langs de deuren om Sint-Maarten te vieren. Ze zingen liedjes voor de mensen aan de deur en krijgen daarvoor snoep.

Deze traditie komt van Sint-Maarten van Tours, een Franse bisschop uit de 4e eeuw. Op een koude dag gaf hij de helft van zijn mantel aan een arme man. Dit laat zien hoe belangrijk het is om te delen en vriendelijk te zijn. Deze waarden staan centraal in Sint-Maarten.

Wat gebeurt er tijdens Sint-Maarten?

  • Lampionnen maken: kinderen maken van tevoren hun lampionnen van papier, karton of oude plastic flessen. Dit doen ze vaak op school, maar je kunt ook samen thuis een lampion maken. In winkels kun je LED-lampjes kopen aan een stokje. Deze lampjes zijn veilig en makkelijk vast te houden.

  • Langs de deuren: als het donker wordt, gaan de kinderen met hun lampionnen de straat op. Jonge kinderen (tot ongeveer 10 jaar) gaan meestal met hun ouders. Oudere kinderen (tot ongeveer 12 jaar) gaan vaak met vrienden.

  • Zingen voor snoep: bij elk huis zingen de kinderen Sint-Maarten-liedjes. In ruil krijgen ze snoep of fruit. Veel mensen hebben op deze avond een mand met snoepjes of mandarijnen klaarstaan, waar de kinderen iets uit mogen kiezen.

De 11e van de 11e

Op 11 november vieren mensen in het zuiden en oosten van Nederland de "11e van de 11e". Dit is de start van het carnavalsseizoen, maar het echte carnaval komt pas in februari of maart.

Carnaval is een feest dat vooral wordt gevierd in historisch katholieke gebieden zoals Limburg en Noord-Brabant. Carnaval kondigt het begin van de vastentijd aan. Hoewel de meeste mensen in Nederland niet meer vasten, vieren ze deze periode nog steeds met optochten, praalwagens en kleurrijke kostuums.

Wat gebeurt er op de 11e van de 11e? 

  • Feesten: vooral in Limburg en Noord-Brabant zijn er openingsfeesten voor het carnavalsseizoen. Carnavalsverenigingen worden opgericht en er zijn veel feestjes. Mensen komen samen om te dansen en te genieten van muziek. 11 wordt gezien als een "gek" getal en is daarom een dag die goed past bij het gekke karakter van carnaval.

  • Prins carnaval wordt bekendgemaakt: verschillende gemeenten kiezen een eigen prins carnaval. Prins carnaval leidt het carnaval. Hij draagt vaak een kleurrijk kostuum en speelt een belangrijke rol in de optochten en evenementen.


Wat vind je van dit artikel?