Veel mensen kunnen niet werken door lange wachttijden voor een BSN
Heb jij het recht om te werken, maar kun je geen baan krijgen omdat je nog geen burgerservicenummer (BSN) hebt? Dan ben je niet de enige. Dit komt vaak voor. Op dit moment wachten 18.000 vluchtelingen nog op hun BSN.
Zonder BSN kun je veel dingen waar je recht op hebt niet goed regelen
Je hebt een
Bijna 18.000 mensen wachten op een BSN
In 2022 wachtten 2.330 mensen op hun BSN. Nu zijn dat er bijna 18.000. In 2 jaar tijd is het aantal mensen dat op een BSN wacht dus flink gegroeid. En waarschijnlijk wordt de wachtlijst de komende tijd nog langer. Dit komt doordat gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor het geven van BSN's, de vele aanvragen niet aankunnen. De wachttijden zijn opgelopen tot soms wel 1,5 jaar, waardoor veel mensen onnodig lang thuiszitten zonder werk.
Er is nu geen oplossing voor dit probleem
Er zijn in Nederland 5 gemeenten die BSN's uitgeven, maar dat zijn er niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt of er meer plekken kunnen komen waar mensen een BSN kunnen krijgen. Ook kijkt het ministerie of er extra geld voor beschikbaar is. Sommige gemeenten, zoals Amsterdam, zijn zelf al begonnen om de wachttijden te verkorten. Daar hebben ambtenaren in 3 weken tijd 1.500 mensen een BSN gegeven, zodat zij kunnen werken en belasting betalen.
Maar een echte oplossing is er nog niet. Je kunt zelf ook niets doen om de wachttijd voor een BSN korter te maken. Je kunt wel een paar dingen doen om te laten zien dat je het niet eens bent met de lange wachttijd:
Je kunt een klacht indienen bij je gemeente Je kunt een klacht indienen bij de organisatie die jou onrechtvaardig heeft behandeld, bijvoorbeeld een gemeente of een andere overheidsorganisatie.
Je kunt de ombudsman inschakelen Je kunt contact opnemen met de Nationale Ombudsman. Deze organisatie die helpt mensen die problemen hebben met de overheid en niet goed geholpen worden via de normale procedures.
Je kunt een demonstratie of petitie organiseren Je hebt in Nederland het recht om te demonstreren als je het ergens niet mee eens bent. Je kunt ook een petitie starten om aandacht te vragen voor jouw zaak.