Duitse politieagenten controleren mensen die de grens over willen steken tussen Nederland en Duitsland.
Bron: Shutterstock
Belangrijk
Nieuws
Tijdelijk grenscontroles bij de Duits-Nederlandse grens
Gepubliceerd op: 7-10-2024, 00:00

De Duitse politie controleert sinds 16 september paspoorten van mensen die de grens over willen steken. Dit heeft gevolgen voor vluchtelingen die naar Duitsland willen reizen of via Duitsland naar Nederland reizen. Lees hier hoe het zit.

Duitsland wil voorkomen dat mensen zonder visum Duitsland binnenkomen

Sinds maandag 16 september 2024 controleert de Duitse politie de paspoorten van mensen die de grens over willen gaan. De Duitse regering doet dit om te zorgen dat er minder mensen zonder geldig visum het land in komen. Deze grenscontroles zullen 6 maanden duren.  

Normaal zijn er geen grenscontroles, omdat Nederland en Duitsland in het Schengengebied liggen. Het Schengengebied is een groep Europese landen waar je zonder paspoortcontroles kunt reizen. Een land mag tijdelijk grenscontroles invoeren, maar alleen met een goede reden en voor een korte tijd.

Je hebt de juiste reisdocumenten nodig om de Duits-Nederlandse grens over te steken

Wil je de komende 6 maanden de grens tussen Nederland en Duitsland oversteken? Houd dan rekening met extra reistijd. Ook kun je worden aangehouden als je niet de juiste papieren hebt.

Als vluchteling uit Oekraïne moet je de juiste reisdocumenten bij je hebben om Nederland in te reizen 

Kom je uit Oekraïne en wil je de grens tussen Duitsland en Nederland oversteken? Zorg er dan voor dat je geldige reisdocumenten bij je hebt. Meestal is dat je paspoort.

Reis je met kinderen jonger dan 18 jaar binnen de Europese Unie (EU) en gaat een ouder of voogd niet mee? Dan heb je toestemming nodig van de ouder of voogd die niet meereist. Op de website van de Nederlandse Rijksoverheid kun je een formulier downloaden om dit te regelen voor je kind.

Formulier reizen met minderjarig kind naar het buitenland
Op deze pagina vind je het formulier dat je kunt downloaden als je alleen met minderjarige kinderen naar Nederland wil komen.

Als je uit een ander land bent gevlucht, kun je bij de grenspolitie aangeven dat je asiel wilt aanvragen in Duitsland

Reis je via Duitsland naar Nederland en wil je asiel aanvragen? Dan heb je een visum of verblijfsvergunning nodig om Nederland binnen te komen. Als je bij de Duitse grens gecontroleerd wordt en geen bewijs hebt dat je naar Nederland mag, kun je niet verder reizen.

Bij de grenspolitie in Duitsland kun je aangeven dat je asiel wilt aanvragen in Duitsland. De grenspolitie kijkt dan of Duitsland jouw asielaanvraag moet behandelen. Soms moet een ander EU-land jouw aanvraag behandelen. Bijvoorbeeld als je daar al geregistreerd bent voor asiel. Dit land is dan verantwoordelijk voor jouw aanvraag volgens de

Dublinverordening
.


Wat vind je van dit artikel?