Drie op de grond liggende jongens lezen samen één boek
Bron: Shutterstock, PeopleImages.com - Yuri A
Nieuws
Kinderboekenweek begint bijna: een jaarlijkse viering van kinderboeken
Gepubliceerd op: 24-9-2024, 00:00

Kinderboekenweek is het jaarlijkse feest over kinderboeken in Nederland. Er zijn die week veel activiteiten in Nederland om kinderen enthousiast te maken om boeken te lezen. Dit jaar is Kinderboekenweek van 2 oktober tot en met 13 oktober 2024. Lees hier wat voor en tijdens Kinderboekenweek allemaal georganiseerd wordt voor kinderen.

Dit jaar is het thema van Kinderboekenweek: Lekker eigenwijs!

Kinderboekenweek wordt sinds 1955 elk jaar gevierd in Nederland. Dit jaar is het voor de 70e keer Kinderboekenweek. Elke Kinderboekenweek heeft een thema. Dit jaar is dat thema: Lekker eigenwijs!

Kijk wat de bibliotheek bij jou in de buurt tijdens Kinderboekenweek organiseert

Tijdens de Kinderboekenweek organiseren bibliotheken leuke activiteiten voor kinderen. Zo worden er speciale voorleesmiddagen gehouden, vaak met bekende kinderboekenschrijvers. Daarnaast bieden veel bibliotheken workshops aan voor kinderen, zoals verhalen schrijven, tekenen of het maken van je eigen boek. Ook worden er spelletjes, quizzen en speurtochten georganiseerd. Er zijn dit jaar veel eigenwijze activiteiten omdat Lekker eigenwijs het thema van de Kinderboekenweek is.   

Zoek een bibliotheek bij jou in de buurt
In Nederland zijn er 133 bibliotheken. Je ontdekt de bibliotheek in jouw buurt door te zoeken op deze website. 

Tijdens Kinderboekenweek krijg je een kinderboek cadeau als je een boek koopt

Elk jaar wordt een schrijver of schrijfster van kinderboeken gevraagd of hij of zij een speciaal boek wil schrijven voor Kinderboekenweek. Dit heet het Kinderboekenweekgeschenk. Dit jaar schrijft Pieter Koolwijk het boek 'Schatpakkers’. De tekeningen in het boek zijn gemaakt door Linde Faas. Bij de meeste boekwinkels krijg je het Kinderboekenweekgeschenk gratis als je een ander boek koopt.

Ook voor de kinderen die nog niet kunnen lezen, verschijnt er voor de Kinderboekenweek een boek. Dat is het Kinderboekenweekprentenboek. Daarin staan de tekeningen en illustraties centraal. Noëlle Smit (1972) heeft dit jaar het prentenboek gemaakt. Het heet: De vierling op de vensterbank. Dit boek krijg je niet cadeau, maar kun je wel zelf kopen.

De beste kinderboeken krijgen in juni al een prijs 

Ieder jaar worden er meestal in de maand juni prijzen gegeven aan kinderboeken. Deze prijzen hebben een speciale naam: zilveren griffels voor schrijvers en zilveren penselen voor de tekenaars. Dat zijn de prijzen voor de best geschreven of de best geïllustreerde kinderboeken voor kinderen van verschillende leeftijden. Er zijn dit jaar 12 boeken die een zilveren griffel of penseel hebben gekregen.  

Kinderboeken
Op deze pagina lees je jaarlijks welke boeken de speciale prijs voor beste Nederlandse boek hebben gewonnen.

Twee boeken winnen de hoofdprijs tijdens het Kinderboekenbal

Tijdens een speciaal feest op de avond voordat de Kinderboekenweek begint krijgen twee boeken de hoofdprijs van Kinderboekenweek. Dit feest heet het Kinderboekenbal. Een van de schrijvers die eerder een zilveren griffel won, krijgt nu de gouden griffel. Dit is de prijs voor het beste kinderboek van het jaar. Ook de maker van het mooist geïllustreerde boek ontvangt dan een prijs. Dit is het gouden penseel. Welke boeken dit jaar de gouden prijzen winnen, weten we pas op 1 oktober.   

De winnaar van de gouden griffel 2024 is Annejan Mieras voor het boek 'Het kleine heelal'. De winnaar van het Gouden Penseel 2024 is Jeska Verstegen voor het boek 'Het touw en de waarheid'. Beide boeken zijn in de boekhandels te koop.

Alle kinderen kunnen stemmen voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury

Alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar kunnen jaarlijks voordat het Kinderboekenweek is meedoen aan de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Op basisscholen worden er speciale leesweken georganiseerd. In die weken gaan kinderen veel lezen en bedenken wel boek ze het mooiste vinden. Daarna mogen kinderen stemmen. Van 10 t/m 24 april konden kinderen dit jaar in Nederland stemmen op hun favoriete boek. In mei vertelt de jury dan welke boeken gewonnen hebben. Er zijn twee leeftijdsgroepen: 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Elke leeftijdsgroep kiest een eigen winnaar. Rutger Vink en Thomas van Grinsven (6 t/m 9 jaar) en Kevin Hassing (10 t/m 12 jaar) hebben dit jaar de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen! 

Kinderjury
Op deze website kun je lezen over welk boek het beste is volgens alle kinderen van Nederland.


Wat vind je van dit artikel?