Een groep mensen staat te wachten voor het opvangcentrum in Ter Apel.
Bron: Vluchtelingenwerk / Kees van de Veen
Belangrijk
Nieuws
Te weinig opvangplek in Ter Apel als je daar asiel aanvraagt
Gepubliceerd op: 20-9-2024, 00:00

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kan misschien niet alle mensen die asiel aanvragen, opvangen in Ter Apel. Dit komt doordat de opvang vol is. Je kunt nog steeds asiel aanvragen in Ter Apel, maar het is niet zeker of je ook een slaapplek en opvangplek krijgt.

Er zijn al langer problemen met de opvang tijdens de asielprocedure

Als je asiel wilt aanvragen in Nederland, moet je je aanmelden in het dorp Ter Apel. Daar wordt je asielaanvraag geregistreerd bij de I

mmigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
. Wanneer je asiel aanvraagt, heb je recht op opvang. Het COA is verantwoordelijk voor deze opvang. Toch is er al lange tijd te weinig opvangplek in Nederland. Al helemaal in Ter Apel.

Afgelopen nachten zat de opvang in Ter Apel vol of bijna vol

Volgens de regels mogen niet meer dan 2.000 mensen tegelijkertijd worden opgevangen in Ter Apel. Toch sliepen er te veel mensen. In de nacht van 16 op 17 september 2024 sliepen er bijvoorbeeld 2.302 mensen.

Andere gemeenten in Nederland boden slaapplekken aan voor de mensen die niet in de gewone opvang konden overnachten. Het is nog onduidelijk of er ook de komende nachten genoeg opvang buiten Ter Apel geregeld kan worden.

Je krijgt waarschijnlijk een andere opvangplek als Ter Apel vol is

Ben je vandaag aangekomen in Ter Apel en is daar geen opvangplek voor jou? Dan zorgen het COA en soms het Rode Kruis er waarschijnlijk voor dat je naar een andere opvanglocatie wordt gebracht. Soms is ook

VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
aanwezig om jouw vragen over de situatie te beantwoorden.

Let op dat je je registreert bij de IND in Ter Apel

Zonder registratie bij de IND heb je geen recht op asielopvang en word je asielprocedure niet officieel gestart. Ook als je geen opvang krijgt, is het wel belangrijk dat je geregistreerd wordt.

Dit bericht wordt bijgewerkt als er nieuwe informatie is. Houd ook de sociale media van RefugeeHelp in de gaten.


Wat vind je van dit artikel?