Kinderen in gekleurde T-shirts rennen op een grasveld achter een oranje bal aan
Bron: Shutterstock / Stockpexel
Nieuws
De zomervakantie is begonnen: scholen dicht en tijd voor leuke zomeractiviteiten
Gepubliceerd op: 10-7-2024, 00:00

De zomervakantie is begonnen, wat betekent dat kinderen vrij zijn van school. Het kan nu rustiger zijn op straat en er zijn veel leuke activiteiten te doen in Nederland. Hieronder vind je de belangrijkste dingen die je moet weten over de zomervakantie.

Nederland is opgedeeld in 3 regio's voor zomervakanties

Voor schoolvakanties verdeelt de overheid Nederland in 3 regio's: Noord, Midden en Zuid. Deze verdeling is bedoeld om verkeersdrukte en drukte bij populaire uitjes te verminderen. De zomervakantie begint en eindigt op verschillende datums in elke regio.

  • Zuid-Nederland heeft als 1e zomervakantie, van 6 juli tot 18 augustus. De provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland horen bij deze regio.

  • Midden-Nederland volgt vanaf vrijdag 13 juli tot en met 25 augustus. De provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland horen bij deze regio.

  • Noord-Nederland heeft zomervakantie van 20 juli tot en met 1 september. De provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Noord-Holland en Overijssel horen bij deze regio.

Tijdens de schoolvakanties zijn je kinderen vrij 

Tijdens de schoolvakanties zijn de scholen gesloten en zijn je kinderen vrij, maar jij en je partner moeten misschien doorwerken. In Nederland regelen ouders zelf de opvang voor hun kinderen, zodat ze niet alleen thuis zijn zonder volwassenen.

Als je moet werken en niet op je kinderen kunt passen, kun je op verschillende manieren opvang regelen:

Je kind kan naar de buitenschoolse opvang (BSO)

Een buitenschoolse opvang (BSO) biedt opvang buiten de schooluren voor kinderen tussen de 4 en 13 jaar. Veel BSO's hebben een zomerrooster voor als de scholen dicht zijn. En omdat het vakantie is, maken ze het dan extra leuk voor de kinderen.

Het is vaak mogelijk om je kind hier meerdere dagen per week naartoe te brengen. Zelfs als je kind normaal gesproken geen gebruik maakt van de BSO. Informeer bij de school van je kinderen naar de verschillende vormen van buitenschoolse opvang. Een BSO kost geld, maar soms kun je hiervoor toeslagen aanvragen.

Je kunt een oppas inhuren voor je kinderen

Natuurlijk kun je ook aan vrienden of bekenden vragen of je kind daar af en toe een dagje mag zijn. Als dat niet mogelijk is, kun je overwegen een oppas in te huren. Misschien zijn er wel andere ouders in de buurt die een goede oppas kennen.

Een oppas kost geld. Hoeveel dat is, hangt af van de leeftijd van de oppas, de tijd waarop de oppas moet komen en de werkzaamheden. Het is redelijk om meer te betalen als de oppas ook moet stofzuigen, de was doen of koken. En als de oppas reiskosten heeft.

Als je kiest voor een scholier als oppas varieert het tarief afhankelijk van het aantal kinderen dat moet worden verzorgd, de leeftijd van de oppas en of de oppas moet helpen met eten en naar bed brengen. Je kunt per uur betalen of een vast totaalbedrag afspreken.

Je kunt zelf vakantie nemen  

In Nederland heeft iedereen die werkt volgens de wet recht op vakantiedagen. Het is verplicht om deze vakantie van tevoren aan te vragen bij je werkgever. Je kunt ervoor kiezen om zelf vakantie te nemen in de zomer.

Het gewone leven gaat gewoon door in de zomer

Tijdens de zomervakantie gaat het dagelijkse leven gewoon door. Wel is het vaak wat rustiger op straat en op de snelweg. Behalve in de grote steden waar in de vakantie veel toeristen komen.

Het enige dat niet doorgaat in de zomervakantie is de bouw. In de zomer stopt de bouw in elke regio 3 weken helemaal. Als je in de bouw werkt, ben je deze weken vaak vrij van werk.

Deze leuke dingen kun je doen tijdens de zomervakantie

De meeste werkende ouders in Nederland nemen ook een paar weken vrij tijdens de zomervakantie. Vaak gaan ze dan samen met de kinderen weg. Op reis naar een andere plek in Nederland of naar het buitenland. Ze verblijven vaak op campings, om te kamperen met een tent. Of ze huren ergens een vakantiehuisje. Of ze gaan dagjes uit. Naar de dierentuin of een pretpark.

Als je niet op vakantie gaat, wil je misschien toch leuke dingen doen met je kinderen. Er zijn genoeg leuke activiteiten om samen te doen in de zomer. Veel Nederlanders kiezen voor de volgende activiteiten tijdens de vakantie:

  • Je kunt gaan fietsen of wandelen als het lekker weer is en daarna ergens picknicken.

  • Je kunt ergens gaan zwemmen. In een zwembad of in natuurwater. In natuurwater zwemmen is vaak gratis. Een zwembad kost geld.

  • Je kunt met je kinderen naar de kinderboerderij of de speeltuin. Dit is vaak gratis.

  • Of ga deze zomer gratis naar het museum. Lees meer over de actie en bestel je kaarten op deze website: Gratis museumtickets voor vluchtelingen. Je kunt kiezen uit meer dan 150 musea.

  • Vaak organiseert de gemeente waar je woont in de zomer activiteiten voor kinderen. Zij organiseren ook gratis activiteiten. Kijk hiervoor op de website van je gemeente.

  • Ook organiseren veel bibliotheken gratis activiteiten.


Wat vind je van dit artikel?