De grensprocedure: asiel aanvragen als je aankomt op een vliegveld of een haven
Het 2e gesprek met de IND in de asielprocedure op Schiphol
Je hebt het 2e gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit is een belangrijk gesprek voor jouw asielaanvraag. Je hebt dit gesprek met je advocaat voorbereid. Je vertelt in het 2e gesprek uitgebreid waarom je gevlucht bent.
Vanaf het tweede gesprek duurt de asielprocedure op Schiphol nog 6 dagen
Je krijgt nu een uitgebreid gesprek met de
Dit moet je weten om je voor te bereiden op het 2e gesprek
Een medewerker van de IND stelt tijdens het gesprek vragen over de redenen waarom jij bent gevlucht.
De medewerker van de IND vraagt door op jouw antwoorden.
Je kunt worden gehoord door een medewerker van de IND van je eigen geslacht als je dat wilt. Dit vraagt de medewerker van de IND aan jou tijdens je 1e gesprek.
Vertel eerlijk, uitgebreid en duidelijk over waarom je bent gevlucht.
Vertel waarom jij persoonlijk bescherming nodig hebt. De IND is op de hoogte van de algemene situatie in jouw land. Het is daarom belangrijk dat je uitlegt waarom jij gevaar loopt.
Soms is het moeilijk om over je vlucht te vertellen. Zeg het duidelijk tegen de IND als je het moeilijk vindt om ergens over te praten. Of als je iets niet meer herinnert.
Heb je littekens, lichamelijke of psychische klachten die te maken hebben met je vlucht? Vertel dit aan de IND. De IND kan jou een medisch onderzoek aanbieden.
Er kan een medewerker van
aanwezig zijn bij het gesprek als je dat wilt. VWN ondersteunt je en maakt net als de IND een rapport van het gesprek. Het kan zijn dat VluchtelingenWerk Nederland andere informatie heeft opgeschreven dan de IND. Soms is deze informatie belangrijk. Als jouw asielaanvraag wordt afgewezen en je in hoger beroep wilt gaan, kan het rapport van VWN worden gebruikt in het beroep.VluchtelingenWerk Nederland (VWN)De IND maakt een rapport van het gesprek. De dag na het gesprek bespreek je samen met je advocaat het rapport van de IND. Vertel het aan je advocaat als in het rapport van de IND informatie mist of niet juist is.
Er is een tolk die jouw taal spreekt bij het gesprek met de IND
De medewerker van de IND stelt de vragen in het Nederlands. De tolk vertaalt deze voor jou. De tolk vertaalt ook jouw antwoorden naar het Nederlands. De tolk is onafhankelijk, werkt niet bij de IND en heeft geen invloed op de beslissing over jouw asielaanvraag. Doordat tolken het heel druk hebben, kan het gebeuren dat je een tolk krijgt die een ander dialect spreekt. Zeg het meteen als de tolk en jij elkaar niet goed kunnen verstaan. Want het is belangrijk dat er geen misverstanden ontstaan omdat de tolk en jij elkaar niet goed begrijpen.
Zo verlopen de 6 dagen vanaf het 2e gesprek
Dag 1: Je hebt het 2e gesprek met de IND
Dag 2. Je bespreekt het 2e gesprek met je advocaat Je advocaat bespreekt het verslag van de IND van het 2e gesprek met je. Ook tijdens dit gesprek helpt een tolk bij het vertalen van alles wat jij en de advocaat zeggen. Als er in het verslag iets mist of niet juist is opgeschreven, dan zegt je advocaat dit tegen de IND.
Dag 3: De IND neemt een 1e beslissing De IND beoordeelt of je voldoet aan de voorwaarden voor een verblijfsvergunning asiel. Er zijn 3 mogelijkheden: goedkeuren, afwijzen of meer tijd nodig.
Dag 4: Je advocaat reageert op de eerste beslissing van de IND Als de IND van plan is om jouw asielaanvraag af te wijzen, bespreek je dit met je advocaat. Je advocaat kan daarna in een brief reageren op de eerste beslissing van de IND. In deze brief vertel je waarom je het niet eens bent met deze beslissing.
Dag 5 en 6: Definitieve beslissing IND De IND beoordeelt nu definitief of je voldoet aan de voorwaarden voor een verblijfsvergunning asiel. Er zijn 3 mogelijkheden: goedkeuren, afwijzen of meer tijd nodig.
Als de IND meer tijd nodig heeft, wordt je asielaanvraag verder behandeld in