De Arabische lente leidde tot gewelddadige en niet-gewelddadige demonstraties en protesten tegen de corrupte overheid in Jemen. Volle straten in Sanaa, de hoofdstad van Jemen
Bron: Shutterstock, ymphotos
Nieuws

De asielprocedure duurt vanaf nu langer als je uit Jemen gevlucht bent

Gepubliceerd op: 26-3-2024, 00:00

Ben je gevlucht uit Jemen? Dan krijg je vanaf nu dezelfde asielprocedure als andere nationaliteiten. Eerder behandelde de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de asielaanvragen van mensen uit Jemen sneller en op een andere manier. Lees hier hoe de IND nu jouw asielaanvraag beoordeelt als je uit Jemen komt.

Je kunt nog steeds asiel krijgen in Nederland, maar je moet meer uitleggen over je persoonlijke situatie

De

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
vindt de situatie in Jemen voor bepaalde groepen mensen nog steeds onveilig en er is nog steeds een kans dat je asiel krijgt in Nederland als je uit Jemen komt. Toch gaat de IND jouw asielaanvraag anders beoordelen. Deze 2 dingen gaan veranderen:

  • De IND nam eerst sneller een beslissing over je asielverzoek als je gevlucht was uit Jemen. Vanaf nu gaan ze je asielaanvraag even snel beoordelen als die van alle andere nationaliteiten.

  • De IND vond eerst dat het geweld in Jemen zo erg was dat iedereen uit Jemen automatisch recht had op asiel in Nederland. Je hoefde daarom niet je persoonlijke situatie uit te leggen. De IND vindt nog steeds dat mensen uit Jemen gevaar kunnen lopen, maar niet dat iedereen evenveel gevaar loopt. Vanaf nu moet je daarom tijdens je interviews met de IND meer uitleggen over jouw persoonlijke situatie in Jemen.

De IND gaat op deze dingen letten bij de asielaanvraag van mensen uit Jemen

De IND gaat nog steeds letten op de oorlogssituatie in Jemen bij het beoordelen van je asielaanvraag. Daarnaast gaan ze ook letten op persoonlijke redenen waarom jij misschien extra veel gevaar loopt. Misschien loop je bijvoorbeeld meer gevaar omdat je:

  • Een lichamelijke beperking hebt

  • Een beroep had in Jemen waardoor je meer gevaar liep

  • Heel jong of juist heel oud bent

  • Tot een risicogroep behoort. Bijvoorbeeld omdat je journalist, activist of tegenstander van de overheid was in Jemen. Of omdat je tot een etnische, religieuze of andere minderheid behoorde, bijvoorbeeld omdat je

    lhbtqia+
    bent.

Als je al een Nederlandse asielvergunning hebt, blijft die geldig

Ben je gevlucht uit Jemen en heb je al een verblijfsvergunning asiel in Nederland?  Dan houd je deze vergunning en gaat de IND niet opnieuw je asielaanvraag beoordelen.

Je kunt nog steeds gezinshereniging aanvragen 

Heb je een verblijfsvergunning asiel en wil je je herenigen met je gezinsleden uit Jemen? Dan kun je nog steeds gezinshereniging aanvragen. Ook aanvragen die al in behandeling zijn bij de IND, worden nog steeds behandeld.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful