Hemelvaartsdag en Pinksteren vieren in Nederland
Hemelvaart en Pinksteren zijn officiële feestdagen in Nederland. Dit jaar valt Hemelvaartsdag op donderdag 9 mei en Pinksteren op 19 en 20 mei 2024. Op deze dagen hoeven de meeste mensen in Nederland niet te werken en vieren ze deze feestdagen.
Van oorsprong zijn Hemelvaart en Pinksteren christelijke feestdagen
Minder dan de helft van de Nederlanders noemt zichzelf nog religieus. Toch vieren de meeste Nederlanders de christelijke feesten Hemelvaart en Pinksteren. Deze feesten worden ook door niet-gelovigen gevierd. Hieronder lees je per feestdag op welke manier het in Nederland wordt gevierd.
Dit vieren Nederlanders tijdens Hemelvaartsdag
Op Hemelvaartsdag herdenken christenen dat Jezus naar de hemel ging. Het wordt traditioneel gevierd op de 40e dag na Pasen. In de Bijbel staat dat tussen Pasen en Hemelvaart Jezus in 40 dagen het christelijke geloof op aarde verspreidt. Dit jaar valt Hemelvaart op donderdag 9 mei.
Volgens de Bijbel vindt de hemelvaart plaats op de Olijfberg in Oost-Jeruzalem, waar Jezus zijn leerlingen vertelt om het christelijke geloof verder te verspreiden. Terwijl zijn leerlingen toekijken, stijgt Jezus op en verdwijnt uit het zicht. Dit wordt gezien als het einde van Jezus' aanwezigheid op aarde.
Op Hemelvaartsdag worden er in veel kerken speciale diensten gehouden. Het is ook een officiële vrije dag, dus de meeste mensen zijn vrij van werk of school. In sommige plaatsen worden evenementen georganiseerd zoals parades, concerten en sportactiviteiten. Deze evenementen zijn ook voor niet-christenen.
Dit vieren Nederlanders tijdens Pinksteren
Pinksteren vindt plaats op de 50ste dag na Pasen. In Nederland zijn er twee dagen waarop Pinksteren wordt gevierd. Dit jaar is dat op zondag 19 en maandag 20 mei. In de Bijbel staat dat de leerlingen van Jezus op dat moment de moed vinden om zijn boodschap te verspreiden. Daarom zien veel christenen Pinksteren als het begin van de christelijke kerk.
De meeste christelijke kerken in Nederland houden speciale kerkdiensten op Pinksterzondag en Pinkstermaandag. Hoewel Pinksteren een nationale feestdag is in Nederland, viert niet iedereen het even uitgebreid. Anders dan bijvoorbeeld met Pasen.
Net als Hemelvaart is Pinksteren ook minder zichtbaar in het openbare leven. Er zijn geen speciale versieringen of gerechten om te eten met Pinksteren. Hoewel sommige Nederlanders nog wel een traditioneel pinksterbrood maken.
Voor veel Nederlanders zijn Hemelvaart en Pinksteren vrije dagen
Hoewel deze feestdagen niet altijd zichtbaar worden gevierd, zijn het wel officiële vrije feestdagen in Nederland. Dat betekent dat de meeste mensen zijn vrij tijdens deze feestdagen. Maar niet iedereen is vrij van werk. Wil je zeker weten of je vrij bent? Vraag het na bij je werkgever.
Andere openingstijden van winkels tijdens deze feestdagen
Tijdens al deze feestdagen zijn veel winkels gesloten of op andere tijden open. Informeer naar de openingstijden van een winkel bij jou in de buurt om zeker te weten of je boodschappen kunt doen.