De Nederlandse koning en koningin leggen een krans op de Dam in Amsterdam tijdens Dodenherdenking.
Bron: Marco De Swart
Nieuws

Oorlogsslachtoffers herdenken op 4 mei tijdens Dodenherdenking

Gepubliceerd op: 29-4-2024, 00:00

Ieder jaar herdenkt Nederland op 4 mei de slachtoffers van oorlogen, waaronder die van de 2e Wereldoorlog. Dit heet Dodenherdenking. In dit artikel lees je wat Dodenherdenking betekent en wat je ervan merkt.

Tijdens de 2e Wereldoorlog werd Nederland tussen 1940 en 1945 bezet door Duitsland. In die periode zijn meer dan 100.000 Nederlandse Joden opgepakt en vermoord door de Duitse bezetters en hun Nederlandse collaborateurs. Naast Joden werden ook andere minderheidsgroepen opgepakt en vermoord.

Verzet tegen de Duitsers werd hard bestraft. Als de Duitse bezetters of Nederlandse collaborateurs erachter kwamen dat iemand in het verzet zat, werd diegene vaak gevangen gezet, gemarteld of vermoord.

Op 5 mei 1945 kwam er een einde aan de bezetting. Duitsland gaf zich over nadat soldaten uit bevriende landen Nederland hielpen. Daarom vieren we ieder jaar op 5 mei Bevrijdingsdag.

Tijdens Dodenherdenking zijn mensen 2 minuten stil

De avond van 4 mei houdt iedereen in Nederland om 20.00 uur 2 minuten stilte voor slachtoffers van oorlogen.  We herdenken tijdens die 2 minuten de Joodse Nederlanders en anderen die vermoord zijn tijdens de oorlog.

Ook is de stilte om respect te laten zien voor de mensen die vochten voor de vrijheid van Nederland. En om stil te staan bij mensen die nu nog te maken hebben met oorlog en geweld.

Op de Dam in Amsterdam is de Nationale Herdenking

De Nationale Herdenking in Amsterdam is het belangrijkste herdenkingsevenement van Nederland. Tijdens de Nationale Herdenking worden speeches gehouden en een gedicht voorgelezen.

En de koninklijke familie legt bloemenkransen neer bij het oorlogsmonument op de Dam. Ook houdt de koning een toespraak waarin hij oorlogsslachtoffers herdenkt. De

NOS
zendt dit vanaf 19.30 uur live uit op televisie, op zender NPO1. Zo kan iedereen de herdenking thuis volgen.

Er is extra beveiliging op de Dam

Als je online een plek reserveert

, kun je bij de Nationale Herdenking in Amsterdam aanwezig zijn. Er is dit jaar, in 2024, extra beveiliging op de Dam. Dit komt door politieke spanningen in Nederland door de oorlog in Gaza. De burgemeester van Amsterdam, politie, justitie en de organisatie van de herdenking hebben dit besloten.

Dit kun je merken van de extra beveiliging:

  • Normaal kunnen ongeveer 20.000 mensen op de Dam zijn tijdens Dodenherdenking. Dit jaar mogen er maar 10.000 mensen tegelijk zijn. Dit is de reden dat je van tevoren

    een plek moet reserveren
    .

  • Je mag niet protesteren of demonstreren tijdens de dodenherdenking op de Dam. Dit jaar mag je daarom geen vlaggen of borden met teksten meenemen. Ook mag je geen dingen meenemen die geluid maken. Voordat je de Dam op mag, zal de politie je controleren. De politie mag je tassen, kleding of zakken doorzoeken.

In het hele land worden stille tochten en herdenkingsconcerten gehouden

Meerdere steden en dorpen organiseren herdenkingsbijeenkomsten. Ook hier leggen mensen bloemenkransen neer bij oorlogsmonumenten. Op veel plekken lopen mensen mee in stille tochten. Verder worden door het hele land lezingen en herdenkingsconcerten georganiseerd om oorlogsslachtoffers te eren.

Dit merk je op straat van Dodenherdenking

  • Mensen hangen de Nederlandse vlag halfstok aan hun huis. De vlag halfstok hangen laat zien dat je rouwt. Op 5 mei hangen mensen de vlag juist normaal op, om Bevrijdingsdag te vieren.

  • Op bijna alle openbare plekken is het om 20.00 uur stil. Het is belangrijk dat iedereen stil is, en niet in de auto of op de fiets rijdt. Ook in het openbaar vervoer zetten chauffeurs hun bus stil aan de kant van de weg. In restaurants en cafés zegt het personeel vaak vlak voor 20.00 uur dat het tijd is voor 2 minuten stilte.

Vrijheid vieren op Bevrijdingsdag

Op deze pagina lees je meer over de nationale feestdag Bevrijdingsdag in Nederland.

Wat vind je van dit artikel?