Nederlands varen in oranje kleding door de Nederlandse grachten.
Bron: Paula Abrahao / Flickr
Nieuws

Koningsdag: feest in het oranje

Gepubliceerd op: 15-4-2024, 00:00

Nederland viert ieder jaar op 27 april de verjaardag van koning Willem-Alexander. Deze nationale feestdag heet Koningsdag. De meeste mensen zijn dan vrij van werk. Hieronder lees je hoe Nederland Koningsdag viert.

De rol van de koning in Nederland

Op Koningsdag viert Nederland de verjaardag van koning Willem-Alexander. Koningsdag is daarom geen politieke dag maar een feestdag. De koning is het staatshoofd van Nederland en maakt onderdeel uit van de regering. Maar in de praktijk heeft de koning weinig politieke invloed en zijn de taken van de koning in het algemeen vooral symbolisch en feestelijk. 

Nederland heeft nu een koning, maar heeft eerder ook koninginnen gehad. De rol en taken van een koning of koningin in Nederland zijn hetzelfde. De politieke taken die een koning of koningin van Nederland heeft zijn:

  • De koning of koningin ondertekent alle wetten, Koninklijke besluiten en internationale verdragen.

  • De koning of koningin spreekt elk jaar op Prinsjesdag de troonrede uit met de plannen van de regering voor het volgende jaar. Prinsjesdag is ieder jaar op de 3e dinsdag in september.

  • De koning of koningin overlegt elke week met de minister-president en spreekt regelmatig met de ministers en staatssecretarissen. Zo blijft de koning of koningin op de hoogte van het beleid van de regering.

  • De koning of koningin benoemt de ministers en staatssecretarissen.

  • De koning of koningin vertegenwoordigt Nederland in binnen- en buitenland.

De overige taken van de koning of koningin zijn bijvoorbeeld het openen van nieuwe gebouwen, toespraken houden tijdens belangrijke momenten van Nederland en het vieren van Konings- of Koninginnedag.

De avond voor Koningsdag is het al feest

De avond voor Koningsdag staat bekend als Koningsnacht. Veel mensen gaan dan naar de kroeg of een café. Sommige kroegen regelen een speciaal programma met optredens van dj's of artiesten. Dit jaar is Koningsnacht op vrijdagavond 26 april 2024.

De koninklijke familie bezoekt de stad Emmen op Koningsdag

Ieder jaar brengt koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag een bezoek aan een stad of dorp in Nederland. Dit doet hij met zijn vrouw, koningin Máxima, hun dochters Amalia, Alexia en Ariane en andere familieleden. Dit jaar gaan ze naar de stad Emmen in de provincie Drenthe op zaterdag 27 april 2024.

Inwoners van Emmen ontvangen de koninklijke familie op een feestelijke manier. Ze laten mooie dingen van de stad zien, zingen voor de koning en organiseren traditionele Nederlandse spelletjes. De

NOS
zendt dit bezoek uit op televisie op NPO1.

Koningsdag vier je ook in jouw woonplaats

Overal in Nederland vieren mensen Koningsdag. In de meeste dorpen en steden worden spelletjes en concerten georganiseerd. Veel mensen hebben oranje kleding aan. Want oranje is de kleur van het Nederlandse koningshuis. Mensen schminken ook Nederlandse vlaggetjes op hun gezicht.

In bijna elke stad of groter dorp verkopen mensen tijdens Koningsdag hun oude spullen op straat. Dit is een traditie. Veel mensen leggen een kleedje neer waarop ze oud speelgoed, oude meubels of bijvoorbeeld cd's of boeken verkopen. Dit heet een vrijmarkt. Wil je zelf spullen verkopen of op de vrijmarkt zoeken naar spullen? Vraag na waar de vrijmarkt is in jouw gemeente. En hoe lang van tevoren je een plek op de stoep mag reserveren voor het verkopen van spullen.

Er gelden andere tijden in winkels en het openbaar vervoer

Er zijn nog een paar dingen om rekening mee te houden op Koningsdag:

  • De meeste mensen zijn vrij van werk, maar niet iedereen. Vraag aan je werkgever of jij vrij bent.

  • Er kunnen andere reistijden gelden in het openbaar vervoer.

  • Er kunnen andere openingstijden zijn van winkels.

Er zijn regels over het verkopen van alcohol en drinken op straat

Op Koningsdag drinken veel mensen alcohol in het openbaar. Dit mag officieel niet overal. Je kunt van de politie een boete krijgen als je ergens drinkt waar dat niet mag.

In sommige gemeenten moeten supermarkten zich aan strenge verkoopregels houden voor alcohol. Dan mogen ze bijvoorbeeld maar 1 blikje bier of fles wijn per persoon verkopen.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful