Zo kun je demonstreren in Nederland
Bron: John Gomez / Shutterstock
Artikel

Zo kun je demonstreren in Nederland

Laatst gewijzigd: 16-4-2025, 09:20

In Nederland mag iedereen demonstreren, ook als je nog niet de Nederlandse nationaliteit hebt. De overheid kan wel voorwaarden stellen over hoe je demonstreert. In dit artikel staat hoe demonstreren in Nederland werkt.

In Nederland mag iedereen demonstreren

In de Nederlandse Grondwet (Artikel 9) staat dat iedereen in Nederland over alle onderwerpen mag demonstreren. De overheid mag een demonstratie niet tegenhouden als zij het niet eens is met de inhoud of reden van de demonstratie. Wel mag de overheid regels opstellen voor demonstraties. Dit is de taak van gemeentes en burgemeesters. Deze wet is vastgelegd in het

Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM)
.

Je kan op verschillende manieren vreedzaam protesteren

In Nederland kan je op verschillende manieren demonstreren. Meestal zijn deze protesten in het openbaar. Ook kun je schriftelijk demonsteren. 

Deelnemers van demonstraties mogen geen geweld gebruiken. Ook mogen demonstranten geen haat uiten over andere mensen, hun afkomst, ras of godsdienst. Discriminatie is niet toegestaan, net als haat en geweld. De overheid mag de demonstratie stoppen als dit wel gebeurt. 

Hieronder zie je de verschillende manieren waarop je kunt demonstreren:  

Openbare demonstraties

Schriftelijk protest: petities

Sommige manieren van demonstreren zijn strafbaar

Als je demonstreert, moet je dit melden bij de gemeente

Als je wilt demonstreren, moet je dit op tijd melden bij de gemeente waarin je demonstreert. Je meldt bij de

burgemeester
dat je wilt demonstreren, dit heet ‘kennisgeving'. Dit kan via de website van de gemeente, of door langs te gaan bij het gemeentehuis. 

De burgemeester kan bijvoorbeeld de locatie van de demonstratie veranderen. Ook kan zij of hij het tijdstip van de demonstratie veranderen, vanwege de veiligheid. De inhoud van de demonstratie mag zij of hij niet veranderen. Als je de demonstratie niet meldt, kan de burgemeester de demonstratie stoppen. De gemeente kan ingrijpen als:  

  • de veiligheid en gezondheid van demonstranten of voorbijgangers gevaar loopt; 

  • de demonstratie zorgt voor problemen in het verkeer;  

  • onrust, geweld of strafbare feiten verwacht worden. 

De Nederlandse overheid moet demonstranten beschermen

De Nederlandse overheid moet deelnemers van een demonstratie beschermen. Bijvoorbeeld als er tegenstanders zijn, of als er haatreacties komen op de demonstratie. Bij elke demonstratie is daarom politie aanwezig. De politie zorgt ervoor dat de demonstratie veilig en rustig gaat. Zij zijn er dus voor jouw veiligheid. 


Heeft deze informatie je geholpen?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful