De IND neemt een beslissing of je een verblijfsvergunning krijgt of niet
De IND besluit tijdens de asielprocedure of jij in Nederland mag blijven of niet. Lees hier wat er gebeurt als je wel een verblijfsvergunning asiel krijgt. Of wat je kunt doen als de IND je asielaanvraag afwijst.
Je krijgt een verblijfsvergunning asiel en mag in Nederland blijven
Je krijgt (via je advocaat) een brief van de
Je krijgt eerst een verblijfsvergunning asiel voor 5 jaar. Na 5 jaar kun je een permanente verblijfsvergunning aanvragen of Nederlander worden.
Je asielaanvraag duurt langer omdat de IND meer tijd nodig heeft
De IND behandelt jouw aanvraag verder in de Verlengde Asielprocedure (VA).
Meer informatie over de Verlengde Asielprocedure (VA) vind je hier
Je krijgt niet of niet meteen een verblijfsvergunning asiel
Je krijgt een brief van de IND waarin staat dat de IND van plan is om jouw asielaanvraag af te wijzen. Deze brief heet een 'voornemen'. In de brief staan de redenen voor afwijzing en welke gevolgen dit voor jou heeft. Je bespreekt deze brief van de IND met je advocaat. Je advocaat heeft in de algemene asielprocedure 1 dag om in een brief op de IND te reageren. Deze brief heet de 'zienswijze'.
Op basis van de zienswijze beslist de IND of de 1e beslissing moet worden aangepast. De IND neemt dan een definitieve beslissing. Dit heet een 'beschikking'. Het kan zijn dat de IND je asielaanvraag nog steeds afwijst. Het kan ook zijn dat de IND je asielaanvraag toch goedkeurt na de zienswijze.
Dit zijn je opties als je asiel wordt afgewezen
De IND blijft vinden dat je geen recht hebt op een asielvergunning. Je krijgt (via je advocaat) een brief van de IND waarin staat dat de IND je asielaanvraag afwijst en dat je terug moet naar je land van herkomst. Ook staat erin waarom de IND dit heeft besloten. En wat de gevolgen zijn. En wat je kunt doen als je het niet eens bent met de afwijzing. Verder staat in deze brief welke mogelijkheden er zijn om terug te keren naar je land van herkomst.
In beroep gaan tegen de IND Je kunt in overleg met je advocaat in beroep gaan. Dat betekent dat je officieel meldt bij de rechter dat je het niet eens bent met de beslissing van de IND. De rechter onderzoekt na je melding of de IND de Nederlandse wet goed heeft uitgevoerd bij de beslissing op je asielaanvraag. Je mag de beslissing van de rechter vaak in Nederland afwachten.
In beroep tegen de beslissing van de IND
Op deze pagina lees je hoe je in beroep gaat tegen de beslissing van de IND.Terugkeren naar je land van herkomst Als de IND jouw asielaanvraag afwijst, mag je niet meer in Nederland blijven en moet je terugkeren naar je land van herkomst.
Zelfstandig terugkeren naar je land van herkomst
Je bepaalt zelf of je wel of niet wilt terugkeren naar je land van herkomst. Op deze pagina lees je meer over zelfstandige terugkeer.Een nieuwe asielaanvraag indienen Na afwijzing mag je opnieuw asiel aanvragen. Maar dat kan alleen als je nieuwe feiten en omstandigheden aanvoert. Bijvoorbeeld omdat er iets is veranderd in je land van herkomst. Of in jouw persoonlijke situatie. Vraag advies aan je advocaat of aan je contactpersoon bij
.VluchtelingenWerk Nederland (VWN)