Voor je 2e gesprek met de IND hebt over je asielaanvraag, krijg je een advocaat toegewezen. Je bespreekt het eerste gesprek met de IND en bereidt je samen voor op het 2e gesprek.
Bron: Shutterstock, stockfoto, Ground Picture
Artikel

Je wacht 6 dagen op het 2e gesprek met de IND tijdens de asielprocedure op Schiphol

Laatst gewijzigd: 15-10-2024, 13:14

Na het 1e gesprek met de IND moet je wachten op het 2e gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In de grensprocedure duurt deze wachttijd 6 dagen. Deze wachttijd kun je gebruiken om je voor te bereiden.

Je krijgt voorlichting van VluchtelingenWerk Nederland (VWN)

VWN
legt uit wat je te wachten staat tijdens de procedure. En wat jouw rechten en jouw plichten zijn. Je krijgt de voorlichting alleen, of in een groep met mensen die dezelfde taal spreken als jij. 

VWN kan je ook helpen met juridische ondersteuning. En met het verzamelen van documenten en bewijzen. Hulp van VWN is onafhankelijk en gratis.

Je krijgt vóór het 2e gesprek een advocaat

Vóór het 2e gesprek met de

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
krijg je een advocaat. Deze hoef je niet zelf uit te kiezen, maar krijg je automatisch. Ongeveer een dag na de voorlichting door VluchtelingenWerk heb je een gesprek met je advocaat. Je krijgt die advocaat van de
Raad voor Rechtsbijstand (RvR)
. De advocaat heeft ervaring met de asielprocedure. Je hoeft niet te betalen voor de advocaat. Wil je liever zelf een advocaat regelen? Dat kan ook. Die advocaat moet dan zelf aan de RvR laten weten dat hij jouw advocaat wordt. 

Jouw advocaat bespreekt met jou het 1e gesprek met de IND en helpt je met de voorbereiding op het 2e gesprek. Ook krijg je bij de gesprekken met je advocaat een tolk die jullie gesprek vertaalt. De advocaat heeft documenten van jou nodig om jou zo goed mogelijk te helpen. Het is daarom belangrijk dat je tijdens de wachttijd zoveel mogelijk documenten verzamelt die jouw identiteit en je vluchtverhaal ondersteunen.

Je krijgt een medisch onderzoek

Kort voordat jouw asielprocedure begint, krijg je meestal een medisch onderzoek. Een verpleegkundige van de organisatie

MediFirst
onderzoekt of je fysiek en mentaal gezond genoeg bent voor het nader gehoor bij de IND. MediFirst geeft onafhankelijk medisch advies. Het onderzoek is gratis. 

  • Let op: sommige asielzoekers krijgen niet standaard een medisch onderzoek, omdat zij uit een land komen van waaruit zij al een grotere kans hebben op asiel. Op dit moment zijn dit de landen Syrië, Jemen en Turkije.

  • Heb je gezondheidsklachten? Vertel dit aan de verpleegkundige. Zo kan de IND rekening houden met jouw gezondheid tijdens het nader gehoor. 

  • Als je littekens of sporen hebt van marteling of mishandeling, kan MediFirst dit in het advies melden aan de IND. Als je hierover tijdens het nader gehoor vertelt, kan de IND dit meenemen in hun beslissing.

  • MediFirst geeft een advies over jouw gezondheid. Je moet toestemming geven aan MediFirst om het advies door te sturen naar de IND. 

  • Het onderzoek van MediFirst staat los van andere onderzoeken, zoals het tbc-onderzoek, een DNA-onderzoek of een leeftijdsonderzoek.

Let op: je bent niet verplicht om mee te werken aan het medisch onderzoek. Niet meewerken kan niet tegen je worden gebruikt door de IND bij de beslissing over je asielaanvraag. Ook niet als later blijkt dat je toch medische klachten hebt.

Je krijgt misschien een tuberculose-test

Soms krijg je een tuberculose-test, dit is afhankelijk van je land van herkomst. Een verpleegkundige in de opvang onderzoekt dan of je de ziekte tuberculose hebt. De verpleger maakt als het nodig is een röntgenfoto van je longen. Heb je tuberculose? Dan krijg je hier medicijnen voor.

Kom altijd naar de tuberculose-test. Als jij je niet laat testen, kan de IND jouw procedure stopzetten. Zorg dus dat je naar de afspraak komt. 

Landenlijst Tuberculose

Lees op de website van de overheid bij welke landen van herkomst je een tuberculose-test krijgt. Kom je uit een van deze landen? Dan krijg je een test.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful