Vooraanzicht van het Justitieel Complex Schiphol, waar asielzoekers die in Nederland aankomen op een vliegveld of haven hun asielprocedure moeten afwachten.
Bron: Shutterstock, Stockfoto www.hollandfoto.net
Artikel

Je krijgt een 1e gesprek bij de IND tijdens de asielprocedure op Schiphol

Laatst gewijzigd: 28-10-2024, 10:02

In de gesloten opvanglocatie op Schiphol zit ook een kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Met hen voer je de gesprekken over je asielaanvraag. Tijdens het 1e gesprek stelt de IND vragen over jou en over je vlucht naar Nederland. En controleert de IND of jouw gegevens kloppen.

Dit vraagt de IND tijdens het gesprek

Tijdens het gesprek checkt de

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
of je gegevens kloppen. De IND stelt vragen over jou, je vlucht naar Nederland en de samenstelling van je gezin. De IND vraagt in dit 1e gesprek niet door over de redenen. Je krijgt in een 2e gesprek de kans om hier uitgebreid over te vertellen.

Er is een tolk die jouw taal spreekt bij het gesprek met de IND

De medewerker van de IND stelt de vragen in het Nederlands. De tolk vertaalt deze voor jou. De tolk vertaalt ook jouw antwoorden naar het Nederlands. De tolk is onafhankelijk, werkt niet bij de IND en heeft geen invloed op de beslissing over jouw asielaanvraag. Doordat tolken het heel druk hebben, kan het gebeuren dat je een tolk krijgt die een ander dialect spreekt. Zeg het meteen als de tolk en jij elkaar niet goed kunnen verstaan. Want het is belangrijk dat er geen misverstanden ontstaan omdat de tolk en jij elkaar niet goed begrijpen.

Dit moet je weten om je voor te bereiden

Dit 1e gesprek met de IND heb je alleen, zonder advocaat. Pas vlak voor het 2e gesprek krijg je een advocaat.

Het is heel belangrijk dat je in het 1e gesprek met de IND hetzelfde vertelt als in het 2e gesprek. Bijvoorbeeld over je familieleden. Vertel tijdens het gesprek eerlijk over je familieleden. Als je later gezinshereniging wilt aanvragen, kijkt de IND of je al over gezinsleden hebt verteld tijdens dit gesprek.

Tijdens alle mondelinge gesprekken met de IND mag je aantekeningen meenemen. Je kunt een tijdlijn maken om belangrijke data te onthouden. Weet je een datum niet? Zeg dit dan eerlijk tegen de IND. Tijdens het gesprek met de IND kun je documenten inleveren die jouw verhaal ondersteunen.

Zo lever je documenten in bij de IND tijdens de asielprocedure

Op deze pagina lees je welke documenten je kunt inleveren bij de IND. En hoe je ze inlevert.

Het kan zijn dat je in een kortere procedure komt

Denkt de IND dat je uit een

veilig land van herkomst
komt? Dan is de kans groot dat je geen asiel krijgt in Nederland. De IND behandelt jouw asielaanvraag in een snellere procedure. Je krijgt maar 1 gesprek met de IND. Daarna neemt de IND een beslissing. Dit heet de versnelde asielprocedure. 

De IND behandelt jouw asielaanvraag in een versnelde procedure

Denkt de IND dat je uit een veilig land van herkomst komt? Dan geldt voor jou de versnelde asielprocedure. Lees op deze pagina wat een veilig land van herkomst betekent en wat de versnelde procedure inhoudt.

Denkt de IND dat je eerder asiel hebt aangevraagd in een ander Europees land? Of dat je een verblijfsvergunning hebt voor een ander EU-land? Dan behandelt de IND jouw asielaanvraag in de

Dublinprocedure
. Je krijgt maar 1 gesprek met de IND. Daarna neemt de IND een beslissing. 

De IND behandelt jouw asielaanvraag in de Dublinprocedure

Lees op deze pagina meer over de Dublinprocedure.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful