Een agent van de Koninklijke Marechaussee loopt op Schiphol tussen de mensen.
Bron: Shutterstock, Dutchmen Photography
Artikel

Je meldt je bij de Koninklijke Marechaussee

Laatst gewijzigd: 28-10-2024, 10:01

Ben je in Nederland aangekomen op vliegveld Schiphol, een ander vliegveld of in een haven? En wil je asiel aanvragen in Nederland, maar mag je Nederland niet in? Meld je dan bij de Koninklijke Marechaussee (KMar) en vertel dat je asiel wilt aanvragen in Nederland.

Je ondertekent je asielaanvraag

Nadat je je hebt gemeld bij de

Koninklijke Marechaussee (KMar)
, gaan zij je asielaanvraag registreren. Ze vragen de volgende gegevens van je:

  • je naam, geboortedatum en nationaliteit

  • De KMar neemt foto's van je en neemt bij jou vingerafdrukken af.

  • De KMar doorzoekt je kleding en je bagage en neemt misschien je telefoon of andere spullen in beslag om te doorzoeken. Je krijgt een bewijs op papier als KMar documenten of spullen van je inneemt. Bewaar dit papier goed. Je kunt deze spullen later weer ophalen met het papier.

  • KMar stelt vragen over je reisroute. Of je eerder asiel hebt aangevraagd in Nederland of een ander Europees land. En of je familieleden hebt in Nederland.

Nadat de KMar al deze gegevens van je heeft verzameld, onderteken je je asielaanvraag. Dit heet het M35H-formulier. Nu heb je officieel asiel aangevraagd in Nederland.

Je krijgt een speciale asielprocedure omdat je bij de grens van Nederland asiel aanvraagt

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
gaat nu jouw asielaanvraag beoordelen. Ze doen dit in de ‘grensprocedure’. Zo heet de asielprocedure aan de grens als je met het vliegtuig of over zee naar Nederland komt. Dit is een andere procedure dan als je over land in Nederland aankomt. Kom je via land in Nederland aan, dan krijg je een normale procedure. Dit heet dan de ‘Algemene Asielprocedure’. 

Ben je jonger dan 18 jaar en alleen naar Nederland gekomen? Dan kom je niet in de grensprocedure. Ook kom je meestal niet in deze asielprocedure op Schiphol als je met je gezin met kinderen onder de 18 naar Nederland bent gekomen. En je komt niet in de grensprocedure als de IND denkt dat je te kwetsbaar bent om je asielaanvraag in de grensprocedure te behandelen. Dit kan zijn als je geestelijke problemen hebt of het slachtoffer bent geweest van (seksueel) geweld. Je krijgt in deze gevallen de algemene asielprocedure en wordt naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gebracht. 

Dit zijn de verschillen tussen de grensprocedure en de algemene asielprocedure

Er zijn twee grote verschillen tussen de Grensprocedure en de Algemene Asielprocedure.

  1. Tijdens de Grensprocedure blijf je in een gesloten opvang. Na je aanmelding bij de KMar, ga je naar een gesloten opvanglocatie. Die is in de buurt van het vliegveld Schiphol. Deze locatie heet het

    Justitieel Complex Schiphol (JCS).
    Je blijft in deze gesloten opvang zolang de grensprocedure duurt. Je mag het JCS niet zelf verlaten. De opvang op het JCS is gesloten omdat je nog geen toestemming hebt gekregen om Nederland in te mogen.

  2. De Grensprocedure duurt meestal korter dan de algemene asielprocedure.  

    In de Grensprocedure moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) binnen 28 dagen een beslissing nemen. In de Algemene Asielprocedure kan het maanden duren voor je een eerste gesprek met de IND hebt. De Grensprocedure duurt daardoor meestal een stuk korter dan de Algemene Asielprocedure. Maar als het de IND niet lukt om binnen 28 dagen een beslissing te nemen in de Grensprocedure, dan verhuis je alsnog naar een asielzoekerscentrum. En dan wordt jouw asielverzoek ook verder behandeld in de algemene asielprocedure, waar weer een langere beslistermijn geldt.


Wat vind je van dit artikel?