Bron: Flickr-Claassen Attorneys
Artikel

Scheiden in Nederland tijdens de asielprocedure

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:30

Wil je scheiden van je partner? Het is mogelijk om tijdens je asielprocedure in Nederland te scheiden. Ook als je niet in Nederland bent getrouwd of als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt. Scheiden kan wel gevolgen hebben voor de asielprocedure van jou en je partner.

Scheiden kan grote gevolgen hebben voor jullie asielprocedure

Willen jij en je partner scheiden tijdens de asielprocedure? Dan kan dit grote gevolgen hebben voor de asielprocedure van jou en je partner. Ook kan het gevolgen hebben als je op een later moment nog gezinshereniging wilt aanvragen. En zijn je kinderen hier? Dan moet je bijvoorbeeld afspraken maken over hun zorg. Overleg voordat je gaat scheiden daarom met je advocaat.

Dit kunnen de gevolgen zijn in de volgende situaties: 

  1. Jij en je partner zitten allebei in de asielprocedure in Nederland

    De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
    gaat jullie asielaanvragen dan apart van elkaar behandelen. Lopen jullie niet allebei gevaar in het land van herkomst? Dan kan de IND beoordelen dat maar één van jullie recht heeft op asiel. 

  2. Je partner is in het buitenland Wil je nadat je asiel hebt gekregen gezinshereniging aanvragen met je partner maar ben je gescheiden? Dan kan de IND vaststellen dat jullie geen partners meer zijn en kun je geen gezinshereniging meer aanvragen voor je partner.

Ga naar een van de medewerkers van het COA als je je niet veilig voelt

Voel je je in de opvang niet veilig bij je partner, vertel dat dan aan een van de medewerkers van het

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
en vraag of ze je kunnen helpen. 

Je kunt relatietherapie overwegen voordat je besluit te scheiden

Voordat je besluit om te scheiden, kun je samen met je partner met een psycholoog praten over jullie problemen. De psycholoog kan je helpen om een oplossing te vinden voor je relatieproblemen. Dit heet relatietherapie.

In Nederland vragen mensen eerder aan een psycholoog om hen te helpen met relatieproblemen dan aan vrienden en familie. In Nederland is relatietherapie bij een psycholoog of coach heel normaal om een oplossing te vinden voor huwelijksproblemen. Je kunt aan je huisarts vragen om hulp van een psycholoog.

Scheiden doe je in Nederland altijd met hulp van een advocaat

Je kunt niet zelf zomaar naar de rechter om te scheiden. Als je een echtscheiding wilt in Nederland heb je een advocaat nodig. Als je geen Nederlandse nationaliteit hebt, kun je vragen naar een advocaat die gespecialiseerd is in echtscheidingen en kennis heeft van het vreemdelingenrecht.

Een advocaat moet de scheiding bij de rechtbank aanvragen. Als 1 van de partners niet wil scheiden, kun je ook alleen de scheiding aanvragen. De rechter besluit dan of je kunt scheiden of niet. Om alleen een scheiding aan te kunnen vragen moet je wel al 1 jaar of langer in Nederland wonen.

Woont jouw partner in het buitenland? En heeft jouw partner daar al een scheiding aangevraagd? Dan kun jij dat zelf in Nederland niet meer doen. De rechter in het andere land is dan verantwoordelijk voor het afronden van het scheiden.

In Nederland is scheiden dus altijd een juridische situatie. Je advocaat bespreekt met jou wat je moet regelen in jouw situatie en hoe je dat moet doen. Heb je kinderen die jonger zijn dan 18 jaar? Dan moet je bijvoorbeeld afspraken maken over hun zorg.

Een mediator kan je helpen als je ruzie hebt met je partner

Heb je erge ruzie met je partner waardoor het moeilijk is een scheiding te regelen? Dan kun je ook een mediator inschakelen. Een mediator is onafhankelijk en ondersteunt jou en je partner bij het maken van goede afspraken over jullie scheiding.

Scheiden kost geld

Het kost geld om te kunnen scheiden. Je moet namelijk de advocaat en misschien de mediator betalen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van jouw inkomen en spaargeld. De rechter onderzoekt met hulp van jouw advocaat of je de scheiding kunt betalen of dat je recht hebt op financiële ondersteuning bij het scheiden.

Zo vind je een advocaat en een mediator

Er zijn organisaties die je kunnen helpen bij je scheiding. Je kunt zelf een advocaat of mediator zoeken, maar je kunt ook hulp vragen bij: 

  • Je contactpersoon van

    VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
    kan je meer informatie geven over scheiden. En adviseren over jouw situatie.

  • Het Juridisch Loket kan ook helpen. Op hun website vind je informatie over kantoren bij jou in de buurt. Als je een tolk nodig hebt bij een gesprek, kun je dat ook zeggen.

Juridisch Loket

Het Juridisch Loket biedt gratis eerste hulp bij juridische vragen. Mensen met een laag inkomen kunnen ook persoonlijk advies van de juristen krijgen. Zij kunnen het loket gratis bellen of langskomen

Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful