Een hele grote groep mensen viert feest ter ere van de lhbtqia+-personen in Nederland.
Bron: Wikimedia Commons
Artikel

Leven in Nederland als lhbtqia+-persoon

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:27

Sinds de jaren '90 is er een wettelijk verbod op discriminatie op basis van seksuele geaardheid in Nederland. Maar discriminatie en vooroordelen komen nog steeds voor. Op deze pagina vind je informatie over leven in Nederland als lhbtqia+-persoon.

1e homobar ter wereld in Amsterdam

Nederland staat bekend als het 1e land dat het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht legaliseerde. Sinds 2001 mag je in Nederland trouwen met iemand met dezelfde sekse. Maar al veel eerder, in 1927, werd de waarschijnlijk 1e homobar ter wereld geopend in Nederland. Dit is Café 't Mandje. Het bestaat nog steeds en je kunt het vinden aan de Zeedijk in Amsterdam.

Emancipatie van de lhbt-gemeenschap in Nederland

Na de Tweede Wereldoorlog werd de

lhbt
-organisatie 'de Shakespeare Club' opgericht. In 1949 veranderde deze van naam en werd het de Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit Cultuur- en Ontspanningscentrum (NVIH COC) genoemd. In 1950 en '60 werd het COC steeds groter.

Het COC organiseerde bijvoorbeeld de 1e demonstratie tegen artikel 248bis. Dit artikel zorgde er voor dat je als 21- of 22-jarige kon worden opgepakt als je stond te zoenen met je 20-jarige vriendje. Terwijl hetero's wel al vanaf hun 16e seksueel contact mochten hebben. In 1971 werd het artikel uit de Nederlandse wet geschrapt.

De Nederlandse overheid streeft naar gelijke rechten voor lhbtqia+-personen

Het is mogelijk om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan met iemand van dezelfde gender. In Nederland kunnen lhbtqia+-personen ook kinderen adopteren of pleegouders worden. Sinds 2014 kunnen bijvoorbeeld 2 vrouwen samen een kind hebben en allebei ook wettelijke ouders van het kind zijn.

Nederlandse overheid over lhbtqia+

Lees hier in het Engels over wat de Nederlandse overheid zegt over gelijke rechten voor lhbtqia+-personen.

Nederlanders denken vaak positief over lhbtqia+-personen

Van alle Europese landen is Nederland, samen met Zweden en Denemarken, het land waar de inwoners het positiefst zijn over

lhbtqia+
-personen. In Nederland denkt 7 procent van de mensen negatief over homoseksualiteit en biseksualiteit, 10 procent denkt negatief over transgender personen.

Open zijn over je seksuele oriëntatie of genderidentiteit

Veel lhbtqia+-personen in Nederland zijn open over hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Ze vertellen hier bijvoorbeeld over aan hun ouders, vrienden en collega's.

Als je je nog niet klaar voelt om dit te vertellen en open te zijn over je seksuele oriëntatie, is dat ook prima. Het is een persoonlijke keuze. Niet iedereen kan of wil open zijn over zijn of haar seksuele oriëntatie, zelfs als ze in Nederland zijn.

Activiteiten voor de lhbtqia+-gemeenschap

Op deze pagina lees je over verschillende activiteiten speciaal voor lhbtqia+-personen. Ook vind je hier organisaties die zich richten op het organiseren van activiteiten voor lhbtqia+-personen met een vluchtachtergrond.

Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful