Leef- en eetgeld voor als je asiel hebt gevraagd in Nederland
Wacht je nog op een beslissing over jouw asielprocedure en woon je in een AZC opvanglocatie? Dan krijg je elke week geld van de Nederlandse overheid voor eten en leven. Dit geld krijg je elke week van medewerkers van je opvang.
Het leef- en eetgeld krijg je elke week
Elke week krijg je een bedrag dat bestaat uit eetgeld en leefgeld. Dit bedrag krijg je van het
Als je veel eigen geld hebt of een inkomen hebt door je werk, moet je vaak meebetalen aan de kosten voor jou opvang. Je krijgt dan geen of minder geld van de overheid.
Werken in Nederland als je asiel hebt aangevraagd
De hoogte van het eetgeld verschilt per persoon
Krijg je al jouw eten van de opvanglocatie waar je woont? Dan ontvang je geen eetgeld. Verzorgt de opvang wel het avondeten, maar niet het ontbijt en de lunch? Dan ontvang je geld voor het ontbijt en de lunch.
Naast het aantal maaltijden dat je krijgt van de opvanglocatie, hangt de hoogte van het eetgeld ook af van de samenstelling en grootte van je gezin.
Eetgeld voor mensen die alle maaltijden zelf moeten koken
Eetgeld voor mensen die avondeten krijgen van de opvanglocatie
De hoogte van het leefgeld is voor iedereen hetzelfde
Zodra jouw asielprocedure begint, ontvang je vaak ook leefgeld. Dit is voor iedereen even hoog: €14,47 per week. Op sommige locaties ontvangen bewoners geen leefgeld, maar ontvangen ze verzorgingsproducten van het COA.
Is jouw asielaanvraag afgewezen en verblijf je in een gezinslocatie of een vrijheidsbeperkende locatie? Dan ontvang je geen leefgeld.
Ben je jonger dan 18 jaar en ben je alleen naar Nederland gekomen? Dan ontvang je al leefgeld voordat jouw asielprocedure start. Je krijgt dan al leefgeld tijdens de wachttijd voor de procedure.
Je ontvangt je weekgeld op een bankpas
Het eetgeld en het leefgeld worden wekelijks uitbetaald door het COA. Je krijgt dit weekgeld altijd op de maandag na de week waarvoor het geld bedoeld was. Je krijgt het geld dus achteraf. Alleen de eerste betaling van het weekgeld krijg je wel vooraf. Dit wordt de weken erna verrekend. Daardoor is het weekgeld in de weken na je eerste uitbetaling iets lager dan de weken erna. Het scheelt ongeveer 10%.
Het geld krijg je nooit contant maar altijd op een bankpas. In het begin ontvang je het geld op een Moneycard. Dat is een pas waarmee je kunt betalen in winkels. Je kunt er ook geld mee opnemen bij een pinautomaat. Het is met een Moneycard niet mogelijk om een negatief saldo te hebben. Als je langer in Nederland bent, kun je een eigen Nederlandse bankrekening openen. Zodra je een eigen bankrekening hebt, krijg je het geld daarop in plaats van op een Moneycard.