Je krijgt een 1e gesprek met de IND in Ter Apel
Je hebt je 1e gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Tijdens dit gesprek stelt de IND vragen over jou en je vlucht naar Nederland. Lees hieronder hoe je je kunt voorbereiden op het gesprek.
De uitnodiging voor het gesprek
Via de post krijg je een uitnodiging voor het 1e gesprek met de
Je kunt ook online via MyCoa kijken of er post voor je ligt. Als je daar je V-nummer intypt, zie je een groene of een rode envelop. Een groene envelop betekent dat er post voor je is. Een rode envelop betekent dat er geen post voor je is.
My COA
Dit vraagt de IND tijdens het gesprek
Tijdens het gesprek checkt de
Dit moet je weten om je voor te bereiden
Dit 1e gesprek met de IND heb je alleen, zonder advocaat. Pas vlak voor het 2e gesprek krijg je een advocaat.
Het is heel belangrijk dat je in het 1e gesprek met de IND hetzelfde vertelt als in het 2e gesprek. Bijvoorbeeld over je familieleden. Vertel tijdens het gesprek eerlijk over je familieleden. Als je later gezinshereniging wilt aanvragen, kijkt de IND of je al over gezinsleden hebt verteld tijdens dit gesprek.
Tijdens alle mondelinge gesprekken met de IND mag je aantekeningen meenemen. Je kunt een tijdlijn maken om belangrijke data te onthouden. Weet je een datum niet? Zeg dit dan eerlijk tegen de IND. Tijdens het gesprek met de IND kun je documenten inleveren die jouw verhaal ondersteunen.
Zo lever je documenten in bij de IND tijdens de asielprocedure
Tijdens dit gesprek is geen advocaat aanwezig
Dit 1e gesprek met de IND heb je alleen, zonder advocaat. Pas vlak voor het 2e gesprek krijg je een advocaat. Het is heel belangrijk dat je in dit 1e gesprek met de IND hetzelfde vertelt als later in het 2e gesprek. Vertel tijdens het gesprek bijvoorbeeld eerlijk over je familieleden. Als je later gezinshereniging wilt aanvragen, kijkt de IND of je al over gezinsleden hebt verteld in dit 1e gesprek.
Tijdens alle mondelinge gesprekken met de IND mag je aantekeningen meenemen. Je kunt een tijdlijn maken om belangrijke data te onthouden. Weet je een datum niet? Zeg dit dan eerlijk tegen de IND. Tijdens het gesprek met de IND kun je documenten inleveren die jouw verhaal ondersteunen.
Er is een tolk die jouw taal spreekt bij het gesprek met de IND
De medewerker van de IND stelt de vragen in het Nederlands. De tolk vertaalt deze voor jou. De tolk vertaalt ook jouw antwoorden naar het Nederlands. De tolk is onafhankelijk, werkt niet bij de IND en heeft geen invloed op de beslissing over jouw asielaanvraag. Doordat tolken het heel druk hebben, kan het gebeuren dat je een tolk krijgt die een ander dialect spreekt. Zeg het meteen als de tolk en jij elkaar niet goed kunnen verstaan. Want het is belangrijk dat er geen misverstanden ontstaan omdat de tolk en jij elkaar niet goed begrijpen.
Er zijn lange wachttijden bij de IND
Je wacht nu gemiddeld 15 weken op je eerste gesprek bij de IND.