Sinterklaas komt aan op de stoomboot in Nederland
Bron: Kiev Victor
Nieuws

Sinterklaas: een nationaal feest voor kinderen

Gepubliceerd op: 8-11-2024, 00:00

Sinterklaas is een groot feest voor kinderen in Nederland. Vanaf 16 november tot en met 5 december vieren mensen dat de verzonnen figuur Sinterklaas in het land is. Tijdens dit feest geven mensen elkaar cadeautjes. Lees hier alles over het sinterklaasfeest!

Sinterklaas is een feest over een oude bisschop die kinderen hielp

Sinterklaas is een kinderfeest in Nederland dat al sinds de 19e eeuw wordt gevierd. Het feest is gebaseerd op het verhaal van Nicolaas van Myra, een 4e-eeuwse bisschop uit Turkije die armen en kinderen hielp. Tijdens het sinterklaasfeest komt er iemand verkleed als Sinterklaas naar Nederland. Hij draagt een rode mantel, een mijter op zijn hoofd en rijdt op een paard over de daken. Samen met zijn hulpjes, de Pieten, deelt hij snoep en cadeautjes uit aan kinderen.

Ouders en leraren doen alsof Sinterklaas echt bestaat

Veel jonge kinderen in Nederland geloven dat Sinterklaas echt bestaat. Ouders helpen hieraan mee door cadeautjes en snoep te kopen en het te laten lijken alsof het van Sinterklaas komt. Ook oudere kinderen houden het geheim, zodat de jongere kinderen kunnen blijven geloven. Dit geheim is een belangrijk deel van de Sinterklaastraditie.

Op scholen vieren kinderen ook Sinterklaas. Ze zingen Sinterklaasliedjes en de leraren delen snoep uit. Soms komt Sinterklaas zelfs in de klas om de kinderen te verrassen.

Het sinterklaasfeest begint met een optocht door heel Nederland

Op 16 november 2024 komt Sinterklaas met zijn Pieten vanuit Spanje met de stoomboot naar Nederland. In veel dorpen en steden is er een feestelijke intocht. Sinterklaas rijdt dan op zijn paard en de Pieten delen snoep uit aan de kinderen.

Veel kinderen gaan samen met hun ouders naar de optocht om Sinterklaas te zien. Bijna elke stad en elk dorp organiseert zo'n optocht, en iedereen is welkom. Er is ook een landelijk evenement dat je op televisie kunt volgen.

Kinderen zetten hun schoen en krijgen daarin cadeautjes 

Vanaf 11 november kunnen kinderen het Sinterklaasjournaal kijken. Dit is een speciaal nieuwsprogramma op televisie waarin ze kunnen volgen wat Sinterklaas en zijn Pieten allemaal meemaken onderweg naar Nederland.

Nadat Sinterklaas in Nederland is aangekomen, zetten kinderen hun schoen voor hem. Ze zetten hun schoen bij de deur of bij de kachel, met een wortel of water voor het paard van Sinterklaas. Ook zingen ze een speciaal Sinterklaasliedje. De volgende ochtend vinden ze een klein cadeautje of wat snoep in hun schoen.

Op 5 december is een speciale avond met cadeautjes

Het sinterklaasfeest eindigt met "Pakjesavond" op 5 december. Het is een gezellige avond waarbij families en vrienden samenkomen. Op deze avond brengt Sinterklaas een grote zak vol cadeautjes. De cadeautjes zijn niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen die meedoen aan het feest.

Oudere kinderen en volwassenen maken vaak "surprises" voor elkaar. Een surprise is een cadeau dat creatief is verpakt. De verpakking kan eruitzien als een kunstwerk. Het kan bijvoorbeeld een grote doos zijn die lijkt op een populair personage of een ander voorwerp. Bij de surprise hoort ook een gedicht dat past bij het cadeau en de persoon die het krijgt.

Rondom het sinterklaasfeest is er speciaal snoep te koop

Tijdens het sinterklaasfeest is er speciaal snoepgoed te vinden in de supermarkt. Bekende soorten zijn pepernoten, kruidnoten, schuimpjes en chocoladeletters. Pepernoten en kruidnoten zijn knapperig en zoet, en worden vaak gestrooid door de Pieten. De chocoladeletter, meestal de 1e letter van je naam, is ook populair tijdens het sinterklaasfeest.

Het sinterklaasfeest is de afgelopen jaren veranderd vanwege racisme

In Nederland is er veel discussie geweest over het sinterklaasfeest. Eerder werden de helpers van Sinterklaas meestal gespeeld door witte mensen die zich zwart schminkten. Ze droegen pruiken met kroeshaar, rode lippenstift en grote gouden oorringen. Hun kleding herinnerde aan de slavernij. Dit leidde tot verschillende meningen over het feest.

Het feest is de afgelopen jaren aangepast vanwege het uiterlijk van de Pieten. Dit zorgt nog steeds voor discussie. Lees hieronder meer:

Er zijn 2 groepen mensen met verschillende ideeën over de Pieten


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful