Een man ligt in bed te slapen met een wekker in zijn hand.
Bron: Shutterstock / Yuri A.
Nieuws

Zet je klok terug en geniet van 1 uur extra slaap door de wintertijd

Gepubliceerd op: 21-10-2024, 00:00

De wintertijd begint in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober 2024. Dan gaat de klok in Nederland 1 uur terug. Hierdoor kun je dat weekend langer slapen. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over de wintertijd.

2 keer in het jaar verandert de tijd

In Nederland hebben we sinds 1977 een verschil tussen zomertijd en wintertijd, net als in de meeste andere Europese landen. Elk jaar verzetten we de klok 2 keer:

  • Zomertijd: in maart gaat de klok 1 uur vooruit.

  • Wintertijd: in oktober gaat de klok 1 uur terug.

Wanneer de zomertijd of wintertijd begint, moet je de klok zelf verzetten. De tijd op je smartphone en laptop verandert meestal automatisch als ze met het internet zijn verbonden.

Je kunt door de wintertijd 1 uur langer uitslapen

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober gaat de klok 1 uur terug. Je kunt dan dus 1 uur langer slapen. Om 03.00 uur gaat de klok terug naar 02.00 uur.

Als de klok teruggaat, is het 's ochtends eerder licht. Dit is fijn voor mensen die vroeg opstaan, zoals kinderen die naar school gaan en mensen die werken. Maar 's avonds wordt het ook eerder donker.

Wintertijd is eigenlijk de standaardtijd

In de winter gebruiken we de standaardtijd. Vroeger was het altijd wintertijd. Zomertijd is bedacht om energie te besparen. Door de klok te verzetten, blijft het 's avonds langer licht. Dat scheelt een heleboel energie, want je hoeft minder lang de lampen aan te hebben.

In maart 2025 gaat de zomertijd weer in

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart 2025 eindigt de wintertijd. In dat weekend gaan we terug naar de zomertijd en gaat de klok weer 1 uur vooruit.


Wat vind je van dit artikel?