Elk jaar kun je in Nederland ‘Pride’ vieren. Net als in heel veel andere landen. In Amsterdam start de Prideweek met een ‘Pride March’ op zaterdag 27 juli. Een week later eindigt de Pride met de beroemde ‘Canal Parade’ op zaterdag 3 augustus.
Bron: Shutterstock / 8H
Nieuws

Vier 'Queer & Pride' in Amsterdam

Gepubliceerd op: 18-7-2024, 00:00

Elk jaar kun je in Nederland 'Pride' vieren. Net als in heel veel andere landen. In Amsterdam start de Prideweek met een 'Pride March' op zaterdag 27 juli. Een week later eindigt de Pride met de beroemde 'Canal Parade' op zaterdag 3 augustus.

Trots zijn op wie je bent

'Pride' betekent trots. Het is ook de naam van de dag of week waarop

lhbtqia+'ers
laten zien dat ze er zijn. En dat ze trots zijn op wie ze zijn. Het maakt niet uit wat je seksuele voorkeur is of hoe je eruitziet: dat wordt gevierd tijdens 'Pride'.

Hoewel 'Pride' ooit begon als een protest, is het in de loop der jaren meer een feest geworden. Toch is de strijd voor gelijke rechten voor lhbtqia+'ers nog niet voorbij. Veel lhbtqia+-personen hebben nog steeds te maken met discriminatie en geweld, ook in Nederland.

In veel andere landen is het zelfs nog steeds verboden om homoseksueel te zijn, waardoor het voor veel lhbtqia+'ers daar te gevaarlijk is en ze vaak proberen te vluchten. Tijdens 'Pride' wordt daarom aandacht gevraagd voor de ongelijkheid die nog steeds bestaat.

In Amsterdam heet het 'Queer & Pride'

Om extra aandacht te krijgen voor de strijd om gelijke rechten is de organisatie 'Queer Amsterdam' opgericht. Sinds 2023 organiseren 'Queer Amsterdam' en 'Stichting Pride Amsterdam' samen 'Queer & Pride Amsterdam'. Van 3 juli tot en met 4 augustus is er 'Queer Amsterdam'. En van 27 juli tot en met 4 augustus is het 'Pride'.

Er is veel te zien en te doen tijdens de 'Queer & Pride' in Amsterdam 

Je kunt 2 weken lang naar feesten, tentoonstellingen, concerten, discussieavonden, films en workshops.  Je kunt luisteren naar de verhalen van andere bezoekers en je eigen verhaal delen. Ook kun je meedoen aan sportevenementen, demonstraties en optochten. En je kunt natuurlijk heel veel (andere) lhbtqia+'ers ontmoeten. Elke dag heeft een uitgebreid programma.

Op zaterdag 27 juli start de 2e week: 'Pride Amsterdam'. Je kunt die dag meelopen met een grote optocht door de stad. En daarna feesten, eten en sporten in het Vondelpark.

De 'Canal Parade' sluit de 'Pride' een week later af. Deze grote, kleurrijke botenoptocht trekt ieder jaar meer dan 300.000 bezoekers. Ook veel mensen uit het buitenland komen kijken. Zorg dat je op tijd bent, want anders is er geen plek meer. Iedereen staat achter elkaar op de bruggen of langs de grachten. Rijen dik. Er varen 80 boten mee die je kunt bewonderen. En iedereen danst, feest, zingt en zwaait naar elkaar. Niet alleen op de boten, maar ook aan de kant.

'Pride' is ontstaan uit protest 

De eerste 'Gay Pride' was in 1970 in New York. Dit was een protest.

Homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travestieten kwamen in opstand toen de politie ze voor de zoveelste keer wilde wegsturen uit hun kroeg. Na jaren van pesten en geweld kwamen lhbtqia+'ers in opstand. De rellen en protesten duurden 6 dagen. Dit was het begin van de strijd voor gelijke rechten voor lhbtqia+'ers.

Heel veel steden in Nederland vieren 'Pride'

Je hoeft 'Pride' niet in Amsterdam te vieren. Je kunt in heel veel steden in Nederland naar Pride. Bijvoorbeeld in Utrecht, Nijmegen, Groningen, Zwolle, Alkmaar, Leiden, Tilburg en Maastricht. Niet allemaal op dezelfde dag. En in sommige steden is 'Pride' al geweest.

In Amsterdam is er ook een 'Black Pride' waarbij bezoekers opstaan tegen racisme. Dit initiatief begon omdat veel organisaties wel inclusief willen zijn, maar zich niet duidelijk uitspreken tegen racisme. Terwijl de Pride-beweging veel te danken heeft aan de antiracismebeweging uit de jaren 60 en aan activisten van kleur die een belangrijke rol speelden in lhbtqia+-protesten.


Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful