Koning Willem-Alexander en het nieuwe kabinet.
Bron: Rijksoverheid / Valerie Kuypers
Nieuws
De nieuwe Nederlandse regering met strengste plannen voor asiel begint nu officieel
Gepubliceerd op: 2-7-2024, 00:00

Nederland heeft vanaf nu officieel een nieuwe regering. De nieuwe regering is een samenwerking tussen rechtse partijen met de radicaal-rechtse PVV als grootste partij. Ze willen strenge regels voor mensen die asiel willen aanvragen.

De nieuwe Nederlandse regering start officieel op dinsdag 2 juli 2024. De nieuwe minister-president heet Dick Schoof. Eerder was hij secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarvoor werkte hij als baas van terrorismebestrijding en veiligheid bij de

Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)
. Ook was hij eerder directeur van de
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
.

Dick Schoof is niet lid van een politieke partij. Dat is bijzonder. Meestal zijn Nederlandse minister-presidenten lid van de grootste partij in de regering.

Eerst was er een andere kandidaat voor minister-president. Zijn naam is Ronald Plasterk. Hij was vroeger minister voor de linkse Partij van de Arbeid (PvdA). Maar omdat er een onderzoek naar hem loopt vanwege beschuldigingen van fraude, heeft hij zich teruggetrokken.

4 partijen gaan samen regeren

Na zo'n 7 maanden onderhandelen vormen deze partijen de nieuwe regering: 

  • De Partij voor de Vrijheid (PVV) is een Nederlandse politieke partij die sterk nationalistisch is. De PVV staat bekend om hun standpunten tegen de islam en tegen vluchtelingen. 

  • De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechts-liberale partij. De VVD heeft bijna 14 jaar achter elkaar geregeerd met Mark Rutte als minister-president. 

  • Het Nieuw Sociaal Contract (NSC) is een nieuwe rechtse partij die het bestuur in Nederland wil verbeteren en belang hecht aan bestaanszekerheid. 

  • De BoerBurgerBeweging (BBB) is een conservatieve partij die zich richt op boeren. Zij vinden dat de overheid zich te veel inzet voor grote steden.

Samen hebben ze 88 van de 150 zetels in de Tweede Kamer. Dat betekent dat ze samen meer zetels hebben dan andere partijen. Dat is nodig voor een regering om de plannen die ze maken uit te kunnen voeren. Alleen met een meerderheid in de Tweede Kamer kun je nieuwe wetten en regels goedkeuren.

Er was controverse rondom de minister van Asiel

Ook heeft elke partij ministers gekozen voor de regering. Het is bijzonder dat de leiders van de regeringspartijen geen minister zijn. Zij blijven lid van de Tweede Kamer. Meestal worden de leiders van coalitiepartijen zelf ook minister.

PVV-leider Geert Wilders wilde eerst Gidi Markuszower als minister van Asiel. Markuszower werkte vroeger als woordvoerder voor de Israëlische Likoed-partij. Uiteindelijk mocht hij geen minister worden, omdat de AIVD dat gevaarlijk vond voor de Nederlandse veiligheid.

Nu is Marjolein Faber (PVV) minister van Asiel. Niet iedereen is het eens met de keuze voor haar als minister, omdat zij racistische uitspraken heeft gedaan.

Dit zijn de plannen van het kabinet 

In mei 2024 presenteerde het nieuwe kabinet hun plannen genaamd "Hoop, lef en trots". Wilders zegt dat dit programma "de zon weer laat schijnen in Nederland". Een groot deel van het programma gaat over asiel en migratie. 

De partijen willen bijvoorbeeld: 

  • Een asielcrisis uitroepen en een tijdelijke asielcrisiswet maken. Hiermee willen ze ervoor zorgen dat Nederland 2 jaar lang geen asielaanvragen hoeft te behandelen.

  • De mogelijkheid afschaffen om een permanente verblijfsvergunning asiel te krijgen.

  • Dat mensen die asiel aanvragen minder juridische hulp krijgen tijdens de asielprocedure.  

  • Dat er weer onderscheid wordt gemaakt tussen mensen met verschillende soorten verblijfsvergunningen: de

    A-grond
    en de
    B-grond
    . Hierdoor ontstaat een verschil in de rechten die mensen met een verblijfsvergunning asiel hebben. Mensen met een verblijfsvergunning op B-grond kunnen dan bijvoorbeeld moeilijker gezinshereniging aanvragen.

De plannen van PVV, VVD, NSC en BBB worden nu verder uitgewerkt. Nieuwe regels die ze willen maken, moeten eerst worden besproken en goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer.

Het is de vraag of de plannen uitgevoerd kunnen worden

Er is nog veel onduidelijk over wat de plannen echt gaan betekenen in Nederland. De vraag is of ze uitgevoerd kunnen worden. En of al deze plannen wel mogen volgens Nederlandse wet, de Europese wet of internationale verdragen.

Volgens asieladvocaten zijn veel plannen in ieder geval in strijd met de Nederlandse wet. Dat zegt de Vereniging Asieladvocaten en Juristen Nederland tegen de

NOS
. Bijvoorbeeld het uitroepen van een asielcrisis waardoor Nederland voorlopig geen asielaanvragen meer hoeft te behandelen, mag waarschijnlijk niet van de rechter. Ook het sober maken van de asielopvang kan volgens de advocaten waarschijnlijk niet vanwege bestaande wetten.


Wat vind je van dit artikel?