Bron: RefugeeHelp
Nieuws

Niet genoeg opvangplekken en onveilige situatie in Ter Apel

Gepubliceerd op: 14-12-2023, 00:00

Op dit moment zijn er te veel mensen in het aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel. Er zijn niet genoeg opvangplekken en de situatie is slecht. Je moet daardoor misschien naar een andere locatie. Lees hier hoe dat werkt.

Veel mensen sliepen in de wachtkamers van de IND

In de aanmeldlocatie Ter Apel van het

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
zijn te weinig opvangplekken. Daardoor sliepen veel mensen in de wachtkamers van de
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
. Vanaf nu mogen mensen niet meer in de wachtkamers slapen en moet het COA een andere plek voor je regelen. 

Door het tekort aan plekken zijn de leefomstandigheden in Ter Apel slecht. Er zijn niet voor iedereen bedden of genoeg badkamers. Tegen de

NOS
zei de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid dat er in heel Nederland snel 4.000 tot 5.000 opvangplekken plekken bij moeten komen
. Pas dan kan Nederland vluchtelingen weer de opvang geven die ze horen te krijgen.

Je mag niet zelf naar een andere opvang reizen

Het kan zijn dat het COA je vanuit Ter Apel naar een andere opvanglocatie brengt. Daar verblijf je tijdelijk totdat je goed bent geregistreerd in Ter Apel. Soms moet je terug naar Ter Apel om je te registreren. Je vervoer van en naar Ter Apel regelt het COA. Zij leggen je uit wanneer en hoe je van of naar Ter Apel reist.

Reis niet zelfstandig naar een andere locatie. Want dan weet de IND niet waar je bent en kan je aanmelding in Ter Apel langzamer of niet goed verlopen.

De IND deelt gekleurde polsbandjes uit die aangeven hoe de aanmeldfase van je asielaanvraag verloopt

Ben je net aangekomen in Ter Apel? Dan meld je je bij de IND voor een registratie van gegevens, zoals nationaliteit en identiteit. De IND weet dan dat je je in Ter Apel hebt aangemeld en dat je je asielprocedure wilt starten.

Na deze registratie bij de IND ontvang je een brief met uitleg over je procedure en een polsbandje. In deze brief staat hoe de procedure voor jou verder gaat. Het gekleurde polsbandje hoort bij je brief.  Zo zien medewerkers in Ter Apel of een andere opvanglocatie welke procedure voor jou geldt zonder dat ze je brief hoeven door te lezen.

Afhankelijk van jouw situatie krijg je uitleg over je verblijfplaats en de rest van je asielprocedure.

De asielprocedure

Op deze pagina lees je wat de voorwaarden voor een asielvergunning zijn en hoe de asielprocedure in Nederland werkt.

Dit kun je doen als je ontevreden bent over de opvang

Op deze pagina lees je wat je kunt doen als je ontevreden bent over de opvang van het COA. Je kunt bijvoorbeeld in gesprek gaan met het COA of de gemeente, klagen of protesteren.

Wat vind je van dit artikel?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful