Dit kun je doen als de IND jouw asielaanvraag afwijst
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wijst jouw asielaanvraag af. Je krijgt dan een brief van de IND. In dit artikel lees je wat er dan gebeurt en wat je zelf kunt doen.
Je krijgt een brief van de IND waarin staat dat ze je asielaanvraag willen afwijzen
Na het 2e gesprek met jou in de asielprocedure, neemt de
In de brief staan de redenen voor de afwijzing of goedkeuring en wat de gevolgen zijn voor jou. Je bespreekt de brief van de IND met je advocaat. Je advocaat heeft daarna 1 dag om in een brief op de IND te reageren. Deze brief van de advocaat heet de 'zienswijze'. In de zienswijze kunnen jij en je advocaat aangeven waarom jullie het niet eens zijn met de voorlopige beslissing van de IND.
Je krijgt een 2e brief van de IND waarin staat dat ze je asielaanvraag echt gaan afwijzen of toch goedkeuren
Na het ontvangen en lezen van de brief van je advocaat, neemt de IND een definitieve beslissing. Het kan zijn dat de IND je asielaanvraag nog steeds afwijst. Het kan ook zijn dat de IND je asielaanvraag toch goedkeurt. Deze definitieve beslissing heet een 'beschikking'.
Als de IND je asielaanvraag definitief afwijst kun je naar de rechter gaan
Wijst de IND jouw aanvraag af? Dan kun je met behulp van je advocaat in beroep gaan bij de rechtbank. Bespreek met je advocaat of je dit wilt. Als je advocaat voor jou in beroep gaat, kijkt de rechter of de beslissing van de IND juist is of niet. De rechter kijkt alleen of de IND de procedure op de goede manier heeft uitgevoerd, maar gaat niet inhoudelijk jouw zaak beoordelen.
Als je bij de rechter in beroep gaat tegen de beslissing van de IND, dan mag je in Nederland blijven tot de rechter een beslissing neemt.
Als de rechter besluit dat de IND de procedure niet goed heeft uitgevoerd, moet de IND een nieuwe beslissing nemen. Als de rechter besluit dat de IND de procedure wel goed heeft uitgevoerd, kun je overleggen met je advocaat wat je dan wilt doen. Je hebt 3 opties: